Yhteiskunnallinen aktiivisuus toi vuoden pakolainen -tittelin Rita Kostamalle ja Ali Giraylle

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi järvenpääläisen Rita Kostaman ja vuoden pakolaismieheksi joensuulaisen Ali Girayn.

– Vuoden pakolaisnaisena haluan kannustaa maahanmuuttajia osallistumaan yhteiskunnan rakentamiseen, kouluttautumaan ja harrastamaan. Osallistumalla oppii uudesta yhteiskunnasta ja saa ystäviä, Rita Kostama sanoo.

Kostama työskentele ruokakaupassa ja pitää omaa kirjanpitopalvelua. Hän vetää Järvenpään seurakunnan kansainvälisessä olohuoneessa kokoontumisia, käy Järvenpään maahanmuuttajatoimisto Verson luottopuhujana tapahtumissa ja toimii Lions Clubissa.

Kostama vierailee myös kouluissa kertomassa tarinaansa pakolaisuudesta. Hän harrastaa taitoluistelua ja toimii vapaaehtoisena seuran taloustiimissä.

Vuoden pakolaismies haluaa puhua perheenyhdistämisen puolesta. Perheenyhdistämistä entisestään vaikeuttava lakiesitys on etenemässä eduskuntaan huhtikuussa.

– Perheenyhdistämistä on vaikeutettu vuosi vuodelta. Se on väärin. Voin kertoa paljon esimerkkejä siitä, mitä uusista muodollisuuksista on seurannut perheille ja yhteiskunnalle.

Girayn kotoutuminen Suomeen ei ole käynyt kitkatta. Hän on kohdannut paljon rasismia.

Nyt joensuulainen Ali Giray johtaa perustamaansa tulkkikeskusta ja sparraa maahanmuuttajia yrittämiseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän on ollut myös ehdolla eduskuntavaaleissa. Girayn yritys työllistää satoja ihmisiä – niin maahan muuttaneita kuin Suomessa syntyneitä.

Pakolaisavun hallitus perusteli valintaa Kostaman ja Girayn yhteiskunnallisella aktiivisuudella. Heidät nähtiin valovoimaisina esimerkkeinä niin onnistuneesta kotoutumisesta kuin sinnikkäästä yrittäjyydestä.

Vuoden pakolainen -palkinto myönnetään nyt ensimmäistä kertaa sekä miehelle että naiselle. Pakolaisapu on palkinnut ansioituneen vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 lähtien ja aktiivisen Mr. Maahanmuuttajan kolme kertaa.

Kuvat: Sami Vuomajoki ja Timo Wright. Kuvakollaasi: Emilia Karhu.

Edellinen artikkeliBorgå stifts domkapitlets notiser
Seuraava artikkeliDiakonian asiantuntija: ”On aina poliittinen arvovalinta, mistä leikataan”