Jemenin viimeisiä juutalaisia salaisessa operaatiossa Israeliin

Jemenin viimeisiä juutalaisia on tuotu salaisessa operaatiossa sisällissodan raastamasta maasta Israeliin. Asiasta kertoo BBC.

Maailman juutalaisten Israeliin muuttoa vuosikymmenien ajan organisoinut Juutalaisvirasto (Jewish Agency) kertoo uutisen mukaan, että viime päivinä Israeliin on saapunut 19 jemeninjuutalaista. Heidän joukossaan on rabbi, joka toi mukanaan yli 500 vuotta vanhan toorarullan.

Viime vuosien aikana Jemenistä on päässyt lähtemään muutamia satoja juutalaisia.

Juutalaisviraston mukaan eri puolilla Jemeniä on kuitenkin vielä 50 juutalaista, jotka ovat halunneet jäädä kotimaahansa. Lisäksi pääkaupungissa Sanassa asuu noin 40 juutalaisen joukko, jotka elävät Yhdysvaltojen suurlähetystön ja paikallisten viranomaisten suojeluksessa.

Jemenissä oli vielä toisen maailmansodan aikana useiden kymmenien tuhansien juutalaisten elinvoimainen yhteisö. Jo vuosina 1949 ja 1950 toteutettu kuuluisa Taikamatto-operaatio mahdollisti ilmakuljetuksineen lähes 50 000 jemeninjuutalaisen muuton Israeliin.

Juutalaisviraston mukaan Jemenin jäljellä ollut muutaman sadan hengen juutalaisyhteisö on viime vuosina joutunut useiden antisemitististen hyökkäyksien kohteeksi. Maan sisällissota on pahentanut tilannetta entisestään.

Jemenin juutalaisyhteisöllä on ikää noin kaksi tuhatta vuotta. Nykypäivän Israelin kuudesta miljoonasta juutalaisesta sadoilla tuhansilla on osittain tai kokonaan jemeninjuutalaisia juuria.

Kuva: Arielle Di-Porto/Juutalaisvirasto. Viimeiset Jemenin juutalaiset saapumassa Israeliin.

Lue myös:

Ranskanjuutalaisten muutto Israeliin kiihtyy

Netanjahu kehottaa Euroopan juutalaisia muuttamaan Israeliin

Edellinen artikkeliFinnwatch: Pääsiäissuklaa on yhä useammin eettistä
Seuraava artikkeliArkkipiispan vaalitapaa koskeva lakimuutos etenee kirkolliskokoukseen