Mikael Pentikäinen ET:ssä: ”Lapsuuden perusteella ei olisi uskonut, että Antista tulee rauhanvälittä

– Vilkkauteni vuoksi olen varmaan ollut hankala veli Mikalle, Antti Pentikäinen sanoo.

– Lapsuuden perusteella ei olisi uskonut, että Antista tulee rauhanvälittäjä. Taipumukset viittasivat muuhun, Mikael Pentikäinen toteaa.

Veljekset kertovat keskinäisestä suhteestaan tuoreessa ET-lehdessä julkaistussa yhteishaastattelussa.

Antti Pentikäinen on Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja, joka työskentelee kolmen vuoden komennuksella uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston johtajana New Yorkissa. Mikael Pentikäinen on juuri lopettanut Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana. Hän on aloittamassa uudessa tehtävässä Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana.

Esikoinen Mikael ja sisarussarjan kolmas Antti kasvoivat seitsenlapsisessa perheessä. Heillä on viisi siskoa. Pentikäisten molemmat vanhemmat tekivät työuransa uskonnonopettajina ja tutkijoina. Antti Pentikäinen kertoo ET-lehden jutussa, että lestadiolaisuus tulee sukuun sekä veljesten äidin vanhempien kautta että isän äidin suvusta.

– Meillä on kummallakin oma suhtautumistapamme tähän aika vahvaan perinteeseen. Minusta parasta, mitä lestadiolaisuus voi antaa, on tuki särkyneille. Muusta en ole aina niin varma. Ihmisten käsissä moni hyvä asia menee rikki.

ET-lehden verkkosivuilla Antti Pentikäinen lisää olevansa lestadiolaisuuden ulkolaidalla.

– Otin raskaasti liikkeen hyväksikäyttötapaukset. On sääli, etteivät yhteisöt pysty käsittelemään tällaisia kysymyksiä avoimesti.

Antti Pentikäisen mukaan veljeksiä yhdistävät yhtäältä syvä oikeudentunto ja herkkyys, toisaalta taipumus ottaa kovia paineita harteilleen. Mikael Pentikäinen sanoo, että Antilla on vahva halu tarttua epäkohtiin ja mahdottomilta tuntuviin kysymyksiin.

Jos toinen veljistä on tarvinnut tukea, toinen on aina ollut valmiina juttelemaan.

– Kun sain potkut Hesarista, Antti tuli luokseni ja kävelimme yhdessä Helsingin rantoja, Mikael Pentikäinen kertoo.

Kuva: Matti Karppinen ja Johannes Tervo. Vasemmalla Antti ja oikealla Mikael Pentikäinen.

Edellinen artikkeliArkkipiispa ehdottaa: Turvapaikanhakijat kesätöihin seurakuntiin
Seuraava artikkeliTutkimus: Toivo kahden valtion rinnakkaiselosta hiipuu Israelissa