Tanskaan avattiin naisimaamien johtama moskeija

Kööpenhaminaan on avattu naisimaamien johtama moskeija. Kyseessä on ensimmäinen naisten johtama moskeija pohjoismaissa, kertoo tanskalaislehti
Politiken
.

Pääasiassa moskeija on avoinna niin naisille kuin miehillekin lukuun ottamatta perjantairukouksia, jolloin moskeijaan pääsevät vain naiset. Moskeijalla on kaksi imaamia, jotka kumpikin ovat naisia. He vastaavat 12-jäseniselle hallitukselle, johon kuuluu myös kaksi miestä.

Moskeijan perustaja, Sherin Khankan, on syntynyt Tanskassa, mutta hänen isänsä on syyrialainen ja äiti suomalainen. Politikenin haastattelussa hän kutsuu moskeijan avaamista feministiseksi projektiksi.

– En ole koskaan tuntenut oloa kotoisaksi olemassa olevissa moskeijoissa. Uudet suurmoskeijat ovat uskomattoman kauniita, mutta tunnen olevani niissä muukalainen. Me naiset seisomme parvekkeella ja katsomme alaspäin tapahtumia. Monet naiset ja nuoret eivät edes mene moskeijoihin, koska niissä astuu miesten johtamaan ja patriarkaaliseen tilaan, jossa miehellä on valta, mies johtaa rukouksia, miehet ovat keskiössä ja miehet dominoivat. Siksi perustamme nyt moskeijan naisten ehdoilla.

Tanskan islamilaisen keskuksen puheenjohtaja, imaami Waseem Hussein, ei näe tarvetta naiserityisille moskeijoille. Hussein vertaa Politikenin haastattelussa uuden moskeijan ja muslimiyhteisön suhdetta Tanskan luterilaisen kirkon suhteeseen Jehovan todistajiin tai mormoneihin.

– On teologisia syitä olla tunnustamatta heitä, Hussein sanoo lehden haastattelussa.

Brittilehti
Guardianin
haastattelussa Sherin Khankan vakuuttaa, että palaute muslimiyhteisöltä on ollut pääasiassa positiivista.

Edellinen artikkeliVapaa-ajattelijat: Uusi avioliittolaki on merkki sekulaarin kulttuurin vahvistumisesta
Seuraava artikkeliUnicef: Ukrainan konfliktista kärsii yli puoli miljoonaa lasta