Kotimaa etsii haastateltavia seksuaalisesta häirinnästä kertovaan juttuun

Kotimaa tekee juttua seksuaalisesta häirinnästä kirkossa. Haluamme selvittää, esiintyykö viime viikkoina suomalaisia laajasti puhuttanutta seksuaalista häirintää myös kirkossa ja jos esiintyy, miten siihen voisi puuttua.

Seurakuntalaisten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä ei ole saatavilla tutkimustietoa, mutta seurakuntien työntekijöiden kokemuksia häirinnästä on kartoitettu kattavasti viimeksi vuonna 2011 Kirkon työolobarometrissä. Silloin 94 prosenttia vastaajista arvioi, ettei työpaikalla esiinny lainkaan seksuaalista häirintää. Neljä prosenttia kuitenkin arvioi, että häirintää esiintyy jonkin verran.

Työolobarometrin perusteella vaikuttaa siltä, että seksuaalinen häirintä on kirkossa melko vähäistä, muttei täysin tuntematon ilmiö.

Häirintää voi olla esimerkiksi fyysinen koskettelu, vihjailevat eleet tai ilmeet, härskit puheet sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset ja kysymykset, seksuaalisesti värittyneet viestit tai puhelut tai sukupuoliyhteyttä koskevat ehdotukset tai vaatimukset.

Etsimme juttuun nimettömiä haastateltavia, jotka ovat kokeneet häirintää kirkossa. Voit kertoa kokemuksistasi niin työntekijänä kuin tavallisena seurakuntalaisena. Kokemukset voivat olla tuoreita tai muistoja vuosien tai vuosikymmentenkin takaa.

Haastateltavien kertomuksia käsitellään luottamuksellisesti ja kokemuksista kerrotaan jutusta nimettömästi ilman tunnistetietoja. Kaikki tarinansa kertoneet saavat tarkistaa osuutensa jutusta ennen sen julkaisua.

Yhteydenotot: Tuija Pyhäranta, tuija.pyharanta@kotimaa.fi

Edellinen artikkeliKirkko, ehtoollinen ja virka ovat luterilais-katolisen dialogin ytimessä
Seuraava artikkeliKatolinen kirkko: Piispa sai ehtoollisen vahingossa