Saksan kirkot: Ei sokeita syytöksiä

Saksan evankelisen kirkon johtava piispa Heinrich Bedford-Strohm varoittaa syyttämästä kaikkia turvapaikanhakijoita Kölnin rikoksista uudenvuodenaattona.

Kaupungin rautatieasemalle kokoontunut turvapaikanhakijajoukko kävi käsiksi satoihin naisiin sekä varasti näiltä tavaroita ja rahaa. Kölnin poliisia ja kaupunkia on kritisoitu julkisuudessa siksi, että ne vaikenivat ensin epäiltyjen pohjoisafrikkalaisesta ja arabialaisesta taustasta.

Bedford-Strohmin mukaan Kölnin tragedia osoittaa, kuinka tärkeää kotouttaminen on.

– Jos maahanmuuttajat tuovat mukanaan saksalaiseen yhteiskuntaan ja oikeusvaltioon sopimattoman naisia aliarvostavan naiskuvan, niin siihen on puututtava.

Avaimina muutokseen hän nimeää koulutuksen ja arvojen välittämisen. Turvapaikanhakijoiden pitää noudattaa Saksan lakeja tinkimättä. Poliisille tulee myös järjestää riittävästi resursseja puuttua rivakammin mahdollisiin rikkomuksiin.

Kölnin katolinen arkkipiispa kardinaali Rainer Maria Woelki kysyi huolestuneena, kuinka Kölnin tapahtumien kaltaiset mittavat rikkomukset saattoivat onnistua. Naisten arvoa loukkaavalle seksuaaliselle väkivallalle ei saa antaa tilaisuutta. Samalla hänkin varoitti vetämästä kaikkia pakolaisia koskevia johtopäätöksiä.

– Populisteille tämä on hyvä tilaisuus keitellä likaisia keitoksiansa.

Äärioikeiston toiminta on vilkastunut Saksassa Kölnin tapahtumien jälkeen. Vastaavanlaisia tapahtumia pienemmässä mittakaavassa on tullut ilmi myös muissa Saksan suurkaupungeissa kuten Hampurissa, Stuttgartissa ja Frankfurtissa. Pakolaisten maahantulon rajoittaminen onkin noussut polttavaksi puheenaiheeksi. Piispa Bedford-Strohm ei kuitenkaan kannata maan rajojen sulkemista.

– Onko meillä muka oikeutta jättää ihmisiä paleltumaan Itä-Euroopan metsiin? hän kysyy.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeli”Maahanmuuttajat ovat seurakuntien rikkaus”
Seuraava artikkeliVinkkejä lapsityöhön: Leikki kassissa – kassi leikissä