Teologi: Uskonnolliset ihanteet voivat luoda perhehelvettejä

Uskonnolliset ihanteet ja seurakunnista tulevat paineet saattavat luoda perhehelvettejä, toteaa luonnehäiriöihin perehtynyt teologian tohtori Raimo Mäkelä
Askel-lehdessä.

Askelen tammikuun numerossa kerrotaan helluntaiseurakuntaan ja Vapaakirkkoon kuuluneesta naisesta, joka kärsi vuosia perheväkivallasta.

– Uskovaiset osaa olla sinisilmäisiä. Toivotetaan siunausta, luvataan rukoilla, vedotaan anteeksiantoon, painettaan villaisella ja sanotaan, ettei tule ”pisaraakaan liikaa”. Minun kohdalleni tuli kyllä sadekuuro, nainen sanoo Askelessa.

Raimo Mäkelä toteaa, että uskovan ihanteena pidetään kiltteyttä, joka taipuu mihin tahansa eikä puolustaudu. Hänen mukaansa häikäilemättömät ihmiset mellastavat uskovien yhteisöissä mielin määrin, koska niissä ei puututa heidän käyttäytymiseensä.

– Vääryyksiin ei edes uskota, ennen kuin tosiasioiden edessä on pakko. Sitä ennen monet ovat joutuneet kärsimään paljon.

Mäkelän mukaan ongelmia esiintyy sekä luterilaisessa kirkossa että vapaissa suunnissa. Hän peräänkuuluttaa seurakunnan johtajan vastuuta.

– Sielunhoidossa tulisi olla valmiutta auttaa uhreja henkilökohtaisesti. Jonkun kohdalla ammattiterapeutin apu on välttämätön, mutta monia voi auttaa jo tavallinen tervejärkinen ja lämminsydäminen lähimmäinen.

Kuva: Matti Karppinen

Edellinen artikkeliMiinus 7 -projekti avaa kirkot Tukholmassa
Seuraava artikkeliNuorille armoa, vanhemmille syntiä