”Isis on tämän päivän Herodes”

Sekä Canterburyn arkkipiispa Justin Welby että Englannin ja Walesin roomalaiskatolisen kirkon päämies, kardinaali Vincent Nichols varoittivat joulusaarnoissaan, että Lähi-idässä on meneillään kristinuskon eliminointi, kertoo The Telegraph.

Kirkkokuntien johtajat vetivät yhteyden Raamatussa kerrotun kuningas Herodeksen määräämän Betlehemin lastensurman ja tämän päivän jihadistien julmuuksien välille.

Jouluaamun saarnassaan Canterburyn tuomiokirkossa arkkipiispa Welby varoitti, että Isis haluaa tuoda ilmestyskirjamaisen tuomiopäivän Lähi-itään ja laajemmallekin. Welbyn mukaan jihadisteja ajaa eteenpäin vimmainen usko, että lopun ajat ovat käsillä.

Welbyn mukaan Isis ja muut heidän kaltaisensa ympäri maailmaa ovat tämän päivän Herodeksia, jotka ottavat tuomiovallan omiin käsiinsä.

Cardinaali Nichols puhui joulusaarnassaan Westminsterin katedraalissa kammottavista murhatöistä, joita perustellaan uskolla. Ajatus Jumalan nimissä tehdystä väkivallasta on hänen mukaansa osoitus todellisen uskon vääristymästä.

Hän kutsui islamistien surmaamia kristittyjä marttyyreiksi.

Saarnat heijastelivat kulunutta vuotta, jonka aikana uskonnolliset vähemmistöt ovat kokeneet ennennäkemätöntä vainoa, joukkomurhia ja karkotuksia Lähi-idässä. Kristittyjä, shiiamuslimeja ja jesidejä on vainottu Syyriassa, Irakissa ja Libyassa.

”Jihadistit vihaavat erilaisuutta, ovatpa eri mieltä heidän kanssaan muslimit, jesidit tai kristityt. Ja heidän vuokseen kristittyjä uhkaa eliminoiminen alueella, josta kristinusko sai alkunsa”, Welby sanoi.

Molemmat kirkonmiehet ovat vedonneet Ison-Britannian hallitukseen, että se ottaisi merkittävästi enemmän vastaan Lähi-idästä tulevia pakolaisia.

Kuningatar puhui pakolaisuudesta ja toivosta

Kuningatar Elisabeth sanoi joulupuheessaan, että kuluneen vuoden aikana maailma on joutunut kohtaamaan synkkiä hetkiä.

”Mutta Johanneksen evankeliumissa on suuresta toivosta kertova jae, jonka luen usein joululaulumessuissa: ”Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.

Jeesuksen syntymän olosuhteet – tallissa – olivat Joosefille ja Marialle kaukana ihanteellisista, mutta pahempaa oli tulossa, kun perheen täytyi lähteä maanpakoon.

Vaikka Kristus eli pakolaisena ja vainottuna lyhyen elämänsä ajan, hänen muuttumaton sanomansa ei sisältänyt kostoa ja väkivaltaa, vaan yksinkertaisesti, että meidän pitäisi rakastaa toinen toisiamme”, kuningatar muistutti.

Kuvassa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Andrew Dunsmore/Lambeth Palace.

Lue myös:

Paavi kiitti pakolaisia auttavia

Briteistä kristittyjä enää 40 prosenttia

Edellinen artikkeliPaavi kiitti pakolaisia auttavia
Seuraava artikkeliKolumnisti: Adventismi maailman terveellisin uskonto