K&k: Helsingissä haetaan saarnakriitikoita

Kirkko ja kaupungin toimitus etsii vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita kiertelemään jumalanpalveluksissa ja arvostelmaan saarnoja.

”Pappien saarnat ovat useimmiten tylsiä. Ne ovat enimmiltään koosteita jo monet kerrat kuulluista hurskaista fraaseista”, kirjoittaa päätoimittaja Seppo Simola
pääkirjoituksessaan.

”Meiltä puuttuu tykkänään tapa antaa papeille kunnon palautetta puheistaan. Kirkon ovella saatetaan kätellä ja sanoa joku hymistelevä sana. Päästämme pappimme liian helpolla. Suurin osa antaa palautetta jaloillaan.”

Simola arvelee, että saarnoihin voisi saada potkua, jos niiden palautteista ja kritiikeistä tehtäisiin julkisia.

”Löytyisiköhän porukkaa, joka olisi valmis kiertämään pääkaupunkiseutua sillä silmällä, että voisivat arvioida eri kirkoissa pidettyjä saarnoja ja muita puheita? Näitä arvioita voitaisiin sitten julkaista Kirkko ja kaupungissa tai Valomerkissä.”

Simola pyytää halukkaita ”saarnakriitikoita” ilmoittautumaan lehden toimitukseen.

”Kirkko ja kaupungin toimitus jalkautui aikoinaan Helsingin jumalanpalveluksiin ja antoi niiden eri osa-alueista pisteitä. Jotkut pitivät tätä hävyttömänä tai miltei pyhäinhäväistyksenä. Miten muka voidaan arvostella Jumalan Sanaa? Taidatkos kätkeä omaa laiskuuttasi hurskaamman sumuverhon taakse? Saarnoissa on ihan inhimillisestä asiasta kysymys. Jos kehtaat puhua julkisesti, olet varmaan valmis vastaanottamaan julkista palautettakin”, Simola kirjoittaa.

Kuva: Olli Seppälä. Diakonissalaitoksen kirkko

Lue myös:

Soini, Sorvali ja Huovinen puivat saarnaa Kalliossa

Stubbilta kehut Askolan saarnalle

Kirkkojärjestys ei salli kirkkoon kuulumattomien saarnata

Julkkismaallikot haastavat papit saarnaamisessa

Uutisotsikot tunkeutuvat saarnoihin

Edellinen artikkeli100-vuotiasta Suomea juhlitaan myös uskontokirjalla
Seuraava artikkeli”Pisnes on pisnes ja mooses on mooses”