Parisuhteen joulukalenterista heti pieni some-hitti

Hyvinkään-Riihimäen alueen perheasiain neuvottelukeskuksen työntekijät Tea Talhola ja Jarno Hellström ovat saaneet aikaan pienen some-hitin. Heidän toteuttamansa Facebookissa toimiva Parisuhteen joulukalenteri on kerännyt jo reilut 21 000 tykkäystä.

Sivulla jaetaan päivittäin yksi toiminnallinen vinkki parisuhteen parantamiseksi. Tehtäviä voi jokainen soveltaa itselleen sopivalla tavalla. Yhteisö haastetaan myös ideoimaan vinkkejä: ”Jos mieleesi tulee jokin hyvä tehtävä, niin laita viestiä ja ehkäpä juuri sinun tehtäväsi julkaistaan!”

Ensimmäisissä vinkeissä on kannustettu kertomaan kumppanille jokin asia, jota hänessä erityisesti arvostaa juuri nyt sekä tekemään jotakin sellaista yllättävää, joka ilmaisee kumppanille että rakastat häntä. Eräässä vinkissä pyydetään kertomaan kumppanille asia, jossa on toivonut aiemmin kumppaninsa muuttuvan, mutta jonka on oppinut hänessä nyt hyväksymään.

Johtava perheneuvoja Jarno Hellström Hyvinkäältä, miten kalenteri-idea syntyi?

– Meiltä pyydettiin vuonna 2013 joulun alla kirjoitettua artikkelia, jossa antaisimme vinkkejä, miten loma-aikoihin ja jouluun usein liittyvää parisuhteen kriisiytymistä voisi ennaltaehkäistä. Emme halunneet lähteä tälle linjalle vaan edetä myönteisen kautta. Tea Talhola keksi idean parisuhdekalenterista ja minä ehdotin sen toteuttamista Facebookissa.

– Olemme jo parin vuoden ajan pitäneet kalenteria suljetussa ryhmässä. Tänä vuonna halusimme kokeilla avointa sivua. Emme ole mainostaneet sitä kuin edellisissä ryhmissä mukana olleille noin parille tuhannelle ihmiselle, joten on ollut suuri ilo huomata, että se on löytänyt näin nopeasti paljon uutta yleisöä.

Mitä haluatte sivun kautta saada aikaan?

– Tavoite on, että ihmiset pohtisivat parisuhdettaan ja keskittyisivät siihen myönteisellä tavalla jo hyvissä ajoin ennen lomien alkamista. Tämä toivon mukaan vähentää lomailuun liittyviä parisuhdepaineita.

Jotkut ovat avautuneet julkisella sivulla vinkkien alla käydyissä keskusteluissa häkellyttävänkin avoimesti parisuhteistaan ja myös niiden kipeistä ongelmista. Olitteko varautuneet tähän ja miten moderoitte sivua?

– Emme ole some-asiantuntijoita emmekä ehkä osanneet ennakoida kaikkea. Tarkoituksemme on keskustella yksityisviestein sellaisten henkilöiden kanssa, joiden kommentit katsomme viisaaksi poistaa. Ideana on ollut mahdollisimman vapaa ja avoin keskustelu, mutta saa nyt nähdä millaiseksi se muodostuu.

– Ihmisiä täytyy muistuttaa siitä, että sivua voi lukea nyt kuka vain. Ensimmäisen päivityksemme on nähnyt nyt yli 200 000 henkeä. Sivustoon mahdollisesti kohdistuvaa kritiikkiä emme aio moderoida pois, mutta puutumme siihen, jos ihmisen viestit voivat olla haitaksi hänelle itselleen tai muille.

Miksi sivuston tiedoissa ei mainita, kuka kalenteria tekee ja ylläpitää?

– Facebook sallii Tietoja-kohdassa vain 150 merkkiä. Ensimmäiseen päivitykseen laitoimme kuitenkin selkeästi näkyviin, ketkä sivustoa ylläpitävät.

Edellinen artikkeliYv-keräyksen tulokset vaihtelevat suuresti
Seuraava artikkeliJoulukortin voisi lähettää myös tuntemattomalle