Perustuslaista löytyy ”Johannesten evankeliumi”

Kirkolliskokousedustaja ja entinen kansanedustaja, Johannes Leppänen (kesk.) on eduskunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Seppo Tiitisen mielestä paras kansanedustaja.

Pian eläköityvä Tiitinen ilmaisi kantansa
Yle uutisten
haastattelussa. Tiitinen totesi, että Leppänen on juristeriassa täysi maallikko, mutta perustuslakivaliokunnassa hän omaksui suomalaisen perustuslaillisen ajattelun perin juurin.

– Kutsunkin vuoden 2000 perustuslakiuudistusta Johannesten evankeliumiksi Leppäsen ja Johannes Koskisen (sd) mukaan. He molemmat olivat uudistusta pohjustavassa Paavo Nikulan komiteassa, Tiitinen sanoi Yle uutisille.

Johannes Leppänen kertoo Kotimaa24:lle tapauksen taustan: Nikulan komiteassa oli pohdittu pitkään kysymystä siitä, miten pääministeri nimitetään. Aiemmin presidentti oli nimittänyt hallituksen muodostajan. Kun asiaa oli käännelty juurta jaksain, Johannes Leppänen oli pyytänyt Johannes Koskista huoneeseensa ratkomaan asiaa kahden kesken.

Leppänen oli kirjoittanut kalenteriinsa: ”Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään.” Tämän muodon hän saneli Koskiselle, joka kirjoitti sen muistiin.

– Tässä muodossa se on tänäkin päivänä perustuslaissa 61. pykälässä. Ja tästä tulee tämä nimitys ”Johanneksen evankeliumi”, Johannes Leppänen kertoo.

Leppänen toteaa, että Tiitisen tunnustus lämmittää. Hän kertoo arvostavansa sitä, sillä Tiitinen ei Leppäsen mukaan ole ostettavissa.

– Vaikka tiedän, että Tiitinen on katsonut kriteereitä vähän rajallisesti, hän toppuuttelee.

Leppäsellä on Tiitisestäkin pelkkää hyvää sanottavaa.

– Hänellä on kyky ilmaista asioita lyhyesti. Hän ei mielistele, muttei myöskään halua loukata ketään. Hän on hyvin itsenäinen.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliNational Geographic: Ilmastonmuutos pienentää viljasatoa
Seuraava artikkeliKirkolliskokous lopetti säännölliset tiedotustilaisuudet