Naisteologien puheenjohtaja: Lehtorit seurakuntien asia

Kirkossa on jälleen heräämässä keskustelu lehtoreista, kun Espoon hiippakunnassa Tiina Karlsson vihitään lehtoriksi Suomen Raamattuopiston palvelukseen.

Kirkon palveluksessa on enää kymmenkunta lehtoria. Virka syntyi taannoin, kun naisteologien ei vielä ollut mahdollisuutta saada pappisvihkimystä. Nykyään lehtorin virkaan olisi mahdollista vihkiä myös mies.

Kirkossa on pitkään ollut ikään kuin hiljaisena ilmassa ajatus siitä, että lehtorin virka saattaa vähitellen kadota. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

– Viime aikoina enimmäkseen on vihitty pappeja ja uusia lehtoreita ei varsinaisesti ole tullut. Ajattelen, että seurakunnissa on varmasti tarvetta papeille, mutta joissakin seurakunnissa on edelleen lehtoreita ja heidän työnkuvansa on sellainen, että se palvelee seurakuntia tai seurakuntalaisia oikein hyvin, Naisteologit ry:n puheenjohtaja, pastori Salla Häkkinen toteaa.

Hänen mukaansa lehtorin vihkiminen on kiinni seurakuntien tarpeista.

– Tarvitaanko teologia vai pappia, siinä pitää mennä seurakunnan tarpeiden mukaisesti, Häkkinen pohtii.

Tämä on Häkkisen kanta yksittäisiin vihkimisiin. Siihen, pitäisikö lehtorin virkaa kehittää tai pitäisikö heitä alkaa jälleen vihkiä kirkkoon enemmänkin, hänellä ei ole selkeää vastausta.

– Siihen varmasti tarvitaan ihan omanlainen komiteansa miettimään asiaa ja kartoittamaan tarpeita.

Häkkinen muistuttaa lisäksi, että tällä hetkellä papeillakin on kirkossa tiukkaa, kun virkoja vähennetään.

Lue myös:

Espoon hiippakuntaan saadaan lehtori

Lehtorin viran ei tarvitse olla jäänne, sanoo Tiina Karlsson

Edellinen artikkeliKirkkoherra vuoden positiivisin turkulainen
Seuraava artikkeliKirkolliskokous koolle viimeisen kerran ennen vaaleja