Hindujen ja muslimien talouskasvu päihittää kristityt vuonna 2050

Maailman varallisuus jakautuu eri uskontojen välillä tulevina vuosikymmeninä uudella tavalla. Hindu- ja muslimimaiden osuus talouskasvusta lisääntyy, kristittyjen vähenee, kertoo maailman väestö-, uskonto- ja taloustilastoja analysoiva raportti, josta kertoo
Christianity Today
.

Tänään suurin osa maailman varallisuudesta on enemmistöltään kristillisten maiden hallussa. Mutta vuoteen 2050 mennessä tapahtuu ennennäkemätön uusjako, kertoo yhdysvaltalaisen Religious Freedom and Business Foundationin (RFBF) tekemä raportti.

Sen analyysi perustuu uskontoa koskevaan väestötieteelliseen dataan, jota on kerätty Pew-tutkimuskeskuksen, Kansainvälisen valuuttarahaston ja OECD:n tilastoista ja verrattu kunkin uskontokunnan bruttokansantuotteeseen.

RFBF ennustaa, että vuonna 2050 vain yksi maailman viidestä johtavasta talousmahdista, Yhdysvallat, on enemmistöltään kristillinen maa. Muut talousmahdit ovat ennusteen mukaan hinduenemmistöinen Intia, muslimienemmistöinen Indonesia sekä Kiina ja Japani, jotka ovat poikkeuksellisen moniuskontoisia maita.

Kun globaalin bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 216 prosentilla vuodesta 2010 vuoteen 2050, jää kristittyjen maiden bruttokansantuotteen kasvu arviolta vain 117 prosenttiin. Suurin kasvun vähyyttä selittävä tekijä on nykyinen vauraus, jota on vaikeampi kasvattaa kuin alemmalta tasolta lähdettäessä.

Kristittyjen ennustetaan säilyttävän nykyisen 31 prosentin osuutensa maailman väkimäärästä vuoteen 2050. Kristittyjen määrä lisääntyy eniten Afrikassa, ja vuonna 2050 jo puolet maailman kristityistä asuu Saharan eteläpuolella. Afrikan valtioiden talouskasvu ei ole yhtä ripeää kuin Aasian maiden, myös siksi kristikunnan yhteenlaskettu varallisuus pienenee suhteessa muihin uskontoihin.

Nopeimmin vaurastuva uskontokunta ovat raportin mukaan hindut, joita on eniten Intiassa. Heidän määränsä arvioidaan nousevan 400 miljoonaan ja kansantuotteen kasvavan 615 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Hinduja on noin 13 prosenttia maailman väestöstä.

Muslimien kansantuote kasvaa samassa ajassa 445 prosenttia ja osuus maailman väestöstä nousee nykyisestä 23 prosentista lähes 30 prosenttiin.

Uskonnottomien osuus kasvaa maailmassa lukumääräisesti, mutta vähenee suhteellisesti. Uskonnottomien osuus maailman väestöstä oli suurimmillaan vuonna 1970 ja on sen jälkeen vähentynyt. Uskontoja tunnustavat väestöryhmät kasvavat nopeammin.

Edellinen artikkeliLähetystyörahat – Olkaa tarkkana seurakuntaliitoksissa!
Seuraava artikkeliTutkijat kertovat: Leipäjonoissa ei käydä turhaan