YK täyttää 70 vuotta – Helsingin Tuomiokirkko valaistaan siniseksi

Yhdistyneet kansakunnat täyttää lauantaina 24. lokakuuta tasan 70 vuotta. Päivää vietetään myös kansainvälisenä YK:n päivänä.

YK on maailman suurin rauhanjärjestö, ja sen 70-vuotisjuhlavuotta on vietetty erilaisin tapahtumin pitkin vuotta. Juhlavuosi huipentuu tulevana lauantaina, kun tapahtumaa vietetään eri puolilla Suomea esimerkiksi leipomalla YK:n syntymäpäiväkakkua, jonka ovat kehittäneet Stadin ammattiopiston kondiittorilinjan opiskelijat. Juhlallisuuksissa jaetaan myös 70-vuotisjuhlakampanjan tuotosta Maailman parhaita uutisia.

70-vuotisjuhlallisuuksissa myös yleisö voi osallistua hyvien uutisten kirjoittamiseen esimerkiksi Helsingin Kampin kauppakeskuksessa 24.– 30. lokakuuta välisenä aikana. Juhlavuoden lopuksi YK-liitto yhteistyökumppaneineen kokoaa yleisön kirjoittamista hyvistä uutisista yhteenvedon, joka luovutetaan päättäjille sekä Suomessa että YK:ssa.

– YK on maailman laajin yhteistyöjärjestö, jonka tekemää työtä kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien edistämiseksi tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Haluamme näillä kakkukahveilla juhlistaa myös niitä monia tärkeitä asioita, joita YK:n jäsenmaat ovat 70 vuoden aikana saaneet yhteistyön avulla toteutettua. Yhteisin ponnistuksin on tehty todellisuutta esimerkiksi siitä, että nykypäivänä yhdeksän kymmenestä lapsesta pääsee kouluun, kertoo YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko.

Myös Helsingin tuomiokirkko osallistuu YK:n syntymäpäivän viettoon. Tuomiokirkossa järjestetään monikielinen rauhantyötä ja ihmisoikeuksia käsittelevä jumalanpalvelus, jonka jälkeen vietetään YK:n kakkukahveja. Jumalanpalvelus järjestetään YK-liiton, Tuomiokirkkoseurakunnan ja Kristillisen rauhanyhdistyksen yhteistyönä.

Jumalanpalveluksessa on puhujana professori Helena Ranta, joka on toiminut paljon kansainvälisissä rauhantehtävissä.

– Kirkko on alusta alkaen ollut kansainvälinen yhteisö ja haluaa osaltaan tukea hädässä olevia kaikkialla maailmassa. Jumalanpalveluksessa nostetaan esille keskeisiä ihmisoikeuskysymyksiä ja rukoillaan rauhan puolesta, toteaa Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Poutiainen.

Lauantai-iltana Tuomiokirkko värjäytyy myös YK:n värien mukaisesti sinisellä valaistuksella osana maailmanlaajuista Turn the World Blue -kampanjaa. YK:n 70-vuotisen taipaleen kunniaksi yli 150 tunnettua monumenttia ja maamerkkiä yli 45 maassa saa päiväksi sinisen valaistuksen. Mukana ovat niin Gizan pyramidit, New Yorkin Empire State Building kuin Rio de Janeiron Kristus Vapahtaja -patsaskin.

Helsingissä UN Blue -kampanjan toteuttaa YK:n tiedotuskeskus UNRIC, Helsingin Seurakunnat sekä energiayhtiö Helen. Myös suomalaiset voivat osallistua maailmanlaajuiseen tapahtumaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #UNBlue ja #UN70.

Edellinen artikkeli10 raamatunlukuvinkkiä vasta-alkajalle
Seuraava artikkeliLapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä