”Täällä on luterilainen Soini” – ”Huh huh”

Helsingin Kallion kirkon myöhäisillassa keskusteltiin eilen saarnaamisesta. Miitta Sorvali, Timo Soini, Eero Huovinen ja Teemu Laajasalo olivat äänessä.

Tunnin aikana pohdittiin, millainen on hyvä puhe tai saarna. Emerituspiispa Huovinen ilmoitti puhuvansa hieman viestintäihmisiä vastaan brändäämisestä. Jos ei ole brändättävää, Huovisen mukaan ei kannata brändätä.

– Jos ei ole asiaa, suu kiinni, hän jatkoi ja tarkoitti sitä, että saarnan valmisteleminen huolellisesti on tärkeää.

Näyttelijä Miitta Sorvali ei kaipaa saarnoihin uudistuksia. Ne ovat uudistuneet hänen mielestään jo vähän liikaakin. Hän ei esimerkiksi pidä siitä, jos joulukirkossa yritetään väkinäisesti tavoitella ihmisiä slangilla. Karikatyyri saarnasta on ylipäänsä se, jos siinä ei ole sisältöä. Myös minä minä minä -saarnat ärsyttävät ja maneerit. Mutta jos puhujalla on asiaa, maneeritkin sietää.

– Saarnan pitää olla evankeliumia. En halua kuulla ilmastonmuutoksesta, kun tulen kirkkoon, katolilainen perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini täräytti.

Hän totesi, että saarnaaminen ja evankeliumin julistaminen on tarkka paikka ja siteerasi Raamattua, jonka mukaan monen ei pidä pyrkiä opettajaksi.

Puhetta johtanut Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo intoutui kysymään Eero Huoviselta, onko kirkossa konservatiiviset vieraat.

– Ei kun täällä on oikein luterilainen Timo Soini, Huovinen täräytti ollen puoluejohtajan kanssa samaa mieltä sanan julistuksen periaatteista.

– Huh huh, Soini jatkoi.

Sanailun aikana Soini alkoi väläytellä Huoviselle kunnallisvaaliehdokkaan paikkaa.

– Hieno ilta tulossa. Soini liittyy luterilaiseen kirkon ja Eero Huovinen lähtee kunnallisvaaliehdokkaaksi, Laajasalo veti yhteen ja hauskuutti yleisöä.

Kristitty poliitikko, ei poliittinen kristitty

Eduskunnassa käytiin samana iltana keskustelua avioliittolakiin kytköksissä olevista lakimuutoksista. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko nousi otsikoihin kyselemällä Soinin ja Juha Sipilän (kesk) jumalanpelon perään ja nimittämällä arkkipiispa Kari Mäkistä palkkapaimeneksi.

Käynnissä olleeseen eduskuntakeskusteluun Kalliossa ei viitattu.

Illan aikana Soini mainitsi yleisenä periaatteenaan, että kannattaa olla kristitty poliitikko, ei poliittinen kristitty. Jos nämä menevät sekaisin, ei seuraa hyvää.

Saarnan kohdalla on vanhastaan puhuttu, miten siinä pitää olla sekä lakia että evankeliumia. Kalliossa Soini vaihtoi näiden sanojen tilalle vanhan vennamolaisen perinteen mukaisesti ”nujerruksen ja armon”. Samoja sanoja hän käytti viime keväänä, kun kansanedustaja Toimi Kankaaniemi (ps) oli tunnustanut ja katunut lähettäneensä seksiin liittyviä viestejä naisille.

Veikko Vennamon puheista löytyy Eero Huovien mukaan laki ja evankeliumi. Ensin Vennamo maalasi synkän kuvan elämästä ja poliittisesta tilanteesta.

– Mutta ilmoitan teille suuren ilon, että on olemassa SMP, Huovinen jatkoi ja viitaten Vennamon ”evankeliumiosioon”.

Hujasen Ritva Imatralta

Emerituspiispan mukaan saarnaajan on rakastettava kuulijaa. Ei kuitenkaan pidä olla ihmisten toiveiden tynnyri ja myydä aina sitä, mitä ihminen ensimmäisenä rakastaa. Saarnaajan pitää tuntea ihmisten elämää niin, että voi olla myös sopivasti kriittinen.

Emerituspiispa muistutti, ettei saarna toimi, jos kotityöt ovat tekemättä ja ajattelee, että vanhoilla taidoilla selviää. Tuolloin menee mehut itseltä ja samalla koko seurakunnalta. Saarnan valmistelussa on tehtävä duunia, luettava, opiskeltava, keskityttävä, märehdittävä.

– Ei pidä puhua löysiä. Puheen helmasynti on puhua joutavia, löysiä, Huovinen sanoi.

Miitta Sorvali lisäsi tähän, että saarnan pitää olla myös hyvää suomen kieltä.

Timo Soinin mukaan hyvässä puheessa puhuja uskoo siihen, mitä sanoo. Pieni jännitys parantaa puhetta. Tv:n politiikkatenteistä Soini ei puhu muille puoluejohtajille, kuten Antti Rinteelle. Hän kertoi puhuvansa katsojille, ”Hujasen Ritvalle Imatralta”.

Keskustelun päätteeksi Eero Huovinen tiivisti, että saarnassa keskeisintä on Kristuksen seuraan pääseminen.

– Syvimmiltään tärkeintä on, että ihminen löytää tiensä Kristuksen luokse.

Kuva: Johannes Ijäs

Lue myös:

Miitta Sorvalin riparin keskeytti vakava sairaus

Soini, Sorvali ja Huovinen puivat saarnaa Kalliossa

Edellinen artikkeliVapaaehtoistoiminnan säännöt halutaan verkkoportaaliin
Seuraava artikkeli10 raamatunlukuvinkkiä vasta-alkajalle