Vapaaehtoistoiminnan säännöt halutaan verkkoportaaliin

Valtiovarainministeriön asettama vapaaehtoistyötä selvittävä työryhmä luovutti raporttinsa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle viime viikolla.

Työryhmä ehdottaa muun muassa yhteisen vapaaehtoistyön verkkosivuston luomista. Sivustolle koottaisiin keskeiset vapaaehtoistoiminnan ohjeet järjestöille ja vapaaehtoisille. Vapaaehtoistyön koordinoinnin vastuuministeriöksi työryhmä nimeäisi oikeusministeriön.

Työryhmä esittää myös vapaaehtoistyön vero-ohjeiden kehittämistä, selkeytystä työttömän oikeuteen tehdä vapaaehtoistyötä sekä ohjeistusta vakuutuksista, vastuista ja tietosuojakysymyksistä. Esimerkiksi vapaaehtoistyön kulukorvausten verovapaudesta on tällä hetkellä epätietoisuutta. Vapaaehtoistoimijoille haluttaisiin myös yhteinen avustusten hakujärjestelmä.

Kirkkohallituksessa vapaaehtoistoiminnan asiantuntijana työskentelevä Irene Nummela pitää työryhmän ehdotuksia tervetulleina.

– Yksi sivusto, jossa olisi kaikki ohjeet, selkiyttäisi myös vapaaehtoistoimintaa seurakunnissa organisoivien työtä ja olisi tärkeää vapaaehtoisillekin. Vapaaehtoistoiminta saisi samalla tätä kautta nostetta, hän sanoo.

Suomessa lähes 40 prosenttia väestöstä tekee vapaaehtoistyötä. Kirkon piirissä toimii jopa 100 000 vapaaehtoistyöntekijää. Pelkästään diakoniatyön parissa heitä on noin 30 000.

Työryhmän loppuraporttia voi kommentoida lausuntopalvelu.fi:ssä marraskuun loppuun saakka.

Edellinen artikkeliLahjoitukset.fi koordinoi vastaanottokeskusten tarpeita uusille lahjoituksille
Seuraava artikkeli”Täällä on luterilainen Soini” – ”Huh huh”