Juutalaisten sovituspäivänä määräytyy seuraavan vuoden kohtalo

Juutalaisen kalenterivuoden tärkein juhla Jom Kippur eli sovituspäivä alkaa tänään 22. syyskuuta auringon laskiessa. Seuraavaan iltaan asti kestävää juhlapäivää vietetään paastoten.

Jom Kippurin viettämisestä on säädetty Toorassa (3. Moos 23:27–31). Se on juutalaisista juhlapyhistä suosituin, ja synagogaan sitä viettämään saapuu usein reilusti enemmän ihmisiä kuin normaaliin sapattijumalanpalvelukseen.

Sovituspäivän juhla päättää kymmenpäiväisen katumusjakson, joka alkaa juutalaisen kalenterin uudesta vuodesta, roš hašanasta. Juhla alkaa iltajumalanpalveluksella, jossa esitetään Kol nidre -rukous, jolla on tarkoitus pyytää Jumalalta anteeksi lupauksia, joita ei ole vuoden aikana pystynyt pitämään. Toimituksen aikana on usein tapana pyytää anteeksi myös kanssaihmisiltä.

Seuraavan aamun jumalanpalveluksen yhteydessä pidetään jiskor-muistojumalanpalvelus menehtyneitä muistellen.

Jom Kippur päättyy huomenna 23. syyskuuta Neila-iltajumalanpalvelukseen. Juutalaisen perinteen mukaan Neilan aikana taivaalliset portit sulkeutuvat ja jokaisen kohtalo tulee määrättyä seuraavalle vuodelle. Neilan lopuksi puhalletaan shofariin merkiksi paaston päättymisestä.

Jom Kippurin viettämisperinteet ovat kaikkialla maailmassa hyvin samanlaiset, myös Suomessa.

Juutalaisia juhlapyhiä vietetään juutalaisen kalenterin mukaan, joten Jom Kippurin ajankohta vaihtelee länsimaisen kalenterin mukaan syys–lokakuun aikana.

Lue myös:

Jom Kippur -paasto alkaa auringon laskiessa

Edellinen artikkeliVähävaraisille perheille kerätään luistimia
Seuraava artikkeliKotkan Helilän hautausmaalla kaadettiin 400 hautakiveä