HS: Valtaosa Mekan islamilaisista muistomerkeistä on hävitetty

Muslimien pyhässä kaupungissa Mekassa lähes kaikki islamilaiset muistomerkit on tuhottu, kertoo
Helsingin Sanomat
.

Syitä kohteiden tuhoamiselle on useita. Saudi-Arabian Mekkaan saapuu vuosittain noin 12 miljoonaa pyhiinvaeltajaa, ja määrän arvellaan nousevan vuosi vuodelta. Pyhiinvaellus kuuluu islamin peruspilareihin. Pyhiinvaellusten takia kaupunkisuunnittelussa panostetaan suurten ihmismäärien mahduttamiseen turvallisesti ja mukavasti. Niinpä kaupungin infrastruktuurin parantaminen ajaa historiallisten kohteiden vaalimisen edelle.

Profeetta Muhammedin vaimon Khadijan talon tilalla on käymälöitä, ja profeetan synnyinkodin paikalla sijaitsee nykyään kirjasto.

Vanhoja muistomerkkejä tuhotaan myös taloudellisista syistä. Pyhiinvaellus on kaupungille tuottava bisnes. Esimerkiksi Suurmoskeijan ympärille on rakennettu ostoskeskuksia ja hotelleja, joiden on tarkoitus tuottaa palveluita erityisesti rikkaille pyhiinvaeltajille.

Kolmas syy muistomerkkien tuhoamiselle on Saudi-Arabian valtionuskonnossa wahhabismissa, joka on sunnilaisen islamin fundamentalistinen suuntaus. Wahhabismissa voidaan pitää epäjumalanpalveluksena esimerkiksi rukoilua talossa, jossa profeetan tiedetään yöpyneen.

Saudi-Arabiassa islamilaisia muistomerkkejä onkin tuhottu tietoisesti myös siksi, että kohteet ovat tärkeitä shiia-muslimeille.

Historiallisia kohteita on tuhottu Saudi-Arabiassa jo 1800-luvulla, mutta muistomerkkien hävittäminen on kiihtynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Eri arvioiden mukaan Mekan islamilaisista muistomerkeistä on hävitetty jo 95–98 prosenttia.

Edellinen artikkeliPaavi-emoji ajelee taksilla ja syö subia
Seuraava artikkeliRovaniemen kirkkoherraksi kuusi hakijaa