Björn Vikström kehottaa samaistumaan pakolaisten asemaan

Porvoon piispa Björn Vikström pohti ajankohtaista kysymystä pakolaisten asemasta tänään piispainkokouksen avajaisissa pitämässään puheessa. Vikström lähestyi kysymystä kultaisen säännön näkökulmasta.

– Näissäkin kysymyksissä kultainen sääntö asettaa meidät kiusallisen selkeän kysymyksen eteen: mitä päätöksiä haluaisit Suomen tekevän, jos itse joutuisit lähtemään sotaa pakoon tai jos olisit köyhä maanviljelijä kylässä, jossa Suomen rahoittama vesiprojekti joudutaan keskeyttämään?

– En todellakaan väitä, että poliitikkojen asema olisi helppo tämän päivän Suomessa, mutta jos esittää, että pakolaisia mieluummin pitäisi auttaa heidän kotimaassaan, ei kehitysapua voi samalla vähentää.

Vikström sivusi puheessaan myös homoseksuaalien asemaa ja siitä käytyä keskustelua. Hän enteili, että avioliittolain muutos takaa keskustelun jatkumisen myös lähivuosina.

– Aivan liian usein tätä keskustelua on kuitenkin käyty kuulematta niitä ihmisiä, joita se koskee kaikkein eniten joko henkilökohtaisesti tai omaisen ominaisuudessa. Minkälaista tukea ja kohtelua toivoisimme kirkolta, jos itse olisimme homoseksuaaleja tai heidän perheenjäseniään? Vikström totesi.

Piispa neuvoi pohtimaan myös uskonnonopetusta kultaisen säännön näkökulmasta. Hänestä valtiovallan tulee tukea uskonnollista monimuotoisuutta, mutta kunnioittaa myös uskontokriittisiä ääniä.

Vikström toivoi, että uskonnonopetuksessa tavoiteltaisiin mallia, joka antaa parhaat edellytykset keskinäiseen kunnioitukseen ja erilaisuuden hyväksymiseen. Piispan mielestä nykymuotoinen uskonnonopetus antaa periaatteessa hyvät mahdollisuudet dialogiin eri uskontojen edustajien välille.

– Mikään ei estä opettajia järjestämästä joitakin yhteisiä oppitunteja, mutta käytännössä tämä on osoittautunut hyvin hankalaksi toteuttaa. Minusta on syytä pohtia, miksi näin on, ja mitä asian edistämiseksi voisi tehdä.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispainkokous kokoontuu tänään ja huomenna Porvoossa. Kokouksessa keskustellaan muun muassa ehtoollisyhteyden avaamista kaikille kristityille sekä jumalanpalvelusyhteisöjen asemasta kirkossa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Piispainkokous keskustelee ehtoollisvieraanvaraisuuden laajentamisesta

Piispa: Kirkon jumalanpalveluselämä on pirstoutunut

Edellinen artikkeliYliopiston kokoelmista löytyi maailman vanhimpia Koraani-käsikirjoituksia
Seuraava artikkeliMusiikki loi pohjan lämpimälle työtoveruudelle