Sdp haluaa kirkon mukaan ”Yhteisen vastuun sopimukseen”

Sdp valmistelee omaa versiotaan yhteiskuntasopimuksesta. Puolue markkinoi sitä hallituksen aiemmin kaatunutta yhteiskuntasopimusta laajempana mallina.

Sdp:n muistion mukaan uuden sopimuksen avaustilaisuus järjestetään 21. syyskuuta ja tilaisuuteen osallistuu kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä ”kirkon edustajista yrittäjiin”.

Sopimusta valmisteleva kansanedustaja Lauri Ihalainen kertoo Kotimaa24:lle, että avaustilaisuuteen aiotaan kutsua muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen.

Sdp:n mukaan hallitus keskittyi omassa yhteiskuntasopimuksessaan liikaa työajan pidentämiseen ja yksikkökustannusten alentamiseen. Nyt oppositiossa oleva puolue haluaa tuoda keskusteluun mukaan uusia teemoja ja keskustelijoita.

– Uudistuksia ja sopeutumistoimia voidaan tehdä oikeudenmukaisesti ja vähemmän oikeudenmukaisesti, Ihalainen sanoo.

– Haluan korostaa sitä, että tämä ei ole vastakohta sille, mitä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken punerrellaan. Halutaan antaa avaraa agendaa siihenkin. Tämä ei ole korvaava vaan vähän isommasta näkökulmasta keskustelu suomalaisesta yhteiskunnasta.

Sdp:n vetämän prosessin on määrä olla valmis ensi vuoden alussa, ja sitä aiotaan tarjota myös hallituksen käyttöön. Hallitus on yrittänyt yhteiskuntasopimusta kaksi kertaa työmarkkinaosapuolten kanssa, mutta neuvottelut ovat kariutuneet. Hallitus miettii nyt entistä itsenäisemmin, millaisin toimin se nostaa maata pystyyn.

Pääministeri Juha Sipilä on torjunut Ylen haastattelussa demarien kutsun yhteiskuntasopimuksen tekemiseen. Hänen mukaansa tammikuu on auttamattomasti liian myöhäinen ajankohta sille.

”Kirkko ei ole piilotellut näkemyksiään”

Lauri Ihalainen kertoo, että kutsu sopimuksen avaustilaisuuteen on lähdössä pikapuoliin arkkipiispalle. Myös muita kirkollisia toimijoita aiotaan kutsua mukaan.

– Toivon, että kirkko, joka on ollut näissä asioissa aktiivinen eikä ole piilotellut näkemyksiään, olisi tässä mukana.

Ihalainen on toiminut aiemmin työministerinä ja SAK:n puheenjohtajana. Hän kertoo tottuneensa tapaamaan kirkon edustajia soppatykeillä. Ihalaisen mukaan kirkolla on eettisissä ja yhteiskunnallisissa asioissa paljon sanottavaa.

Poliitikot eri puolueista ovat viime aikoina laajemminkin hakeneet ajattelulleen pontta arkkipiispan kannanotoista. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne
tviittasi pari päivää sitten arkkipiispalle sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerille Lenita Toivakalle (kok): ”Suomella on viisas @ArkkipiispaEVL, jota hallituksen kannattaisi kuunnella kehitysapupäätöksissä. @toivakka”.

Ihalainen kertoo kiinnittäneensä huomiota muun muassa siihen arkkipiispan viestiin, jonka mukaan niiden, joilla on enemmän maksukykyä, pitäisi kantaa enemmän vastuuta.

– Hänellä on ollut rohkeita puheenvuoroja tässä ajassa. Olen vuosien varrella oppinut arvostamaan kirkon yhteiskunnallista keskustelun osallisuutta ja näkemyksellisyyttä. Siinä on paljon sellaista, mitä kannattaa tällaisissa yhteyksissä kuunnella.

Kuva: Eduskunta

Edellinen artikkeliVanhan ajan muotinäytös kutsuu seurakunnan putiikkiin
Seuraava artikkeliPohjoismaiden kristilliset avustusjärjestöt: Euroopan toimittava pakolaiskriisissä yhdessä