Kirkkohallitus: Aamu- ja iltapäivähoidon maksuja korotettava kohtuudella

Kirkkohallitus pitää aamu- ja iltapäivähoidon kuukausimaksujen enimmäismäärien korotusta sekä perimättömyysmahdollisuuden tiukennusta perusteltuina. Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa esitetty enimmäismaksun kaksinkertaistaminen nähdään kuitenkin huomattavan suurena.

Kirkkohallituksen mukaan lasten ja lapsiperheiden palveluihin kohdistuvat säästötoimenpiteet aiheuttavat usein merkittäviä kustannuksia, joten säästöpäätöksien seurannaisvaikutuksia on harkittava huolellisesti. Suuret maksukorotukset vaikuttavat erityisesti pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden asemaan. Hoitomaksuja tulisi korottaa maltillisesti, jotta kaikilla lapsilla säilyisi mahdollisuus osallistua aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Kirkkohallitus pitää tärkeänä, ettei aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajille maksettuja avustuksia vähennetä. Joidenkin kuntien maksamat avustukset seurakunnille ja muille palveluntuottajille ovat jo nykyisellään niin pieniä, että toiminnasta on jouduttu paikoin luopumaan. Samaan aikaan osa, varsinkin toisen vuosiluokan lapsista, jää aamu- ja iltapäivätoiminnan ulkopuolelle.

Seurakunnat ovat monilla paikkakunnilla merkittävä lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottaja. Viimeisimmän, vuoden 2014 tilastotietojen mukaan seurakunnissa järjestettävä aamupäivätoiminta on lisääntynyt 50 prosentilla. Kirkkohallituksen mukaan aamutoiminta turvaa pienten koululaisten aamuja ja mahdollistaa aikuisen läsnäolon ennen koulupäivän alkua.

Kirkkohallituksen lausunto aamu- ja iltapäivähoidon maksujen muuttamisesta luovutetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Kuva: Jani Laukkanen

Edellinen artikkeli666 puoluekokousedustajaa – pedon luku huvittaa kristillisdemokraatteja
Seuraava artikkeliAteistin kymmenen käskyä