Iranin kristittyjen vaikea tilanne rantautui Suomeen

Maahanmuuttovirasto on julkaissut teemaraportin kristityistä, Iranista Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista.

Raportin mukaan puolet Suomesta turvapaikkaa hakeneista iranilaisista nosti esiin kristillisen vakaumuksensa turvapaikan hakemisen yhteydessä. Iranista Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita oli viime vuonna kaikkiaan 95. Tänä vuonna heitä on kesäkuuhun mennessä tullut 31.

– Iranin noin 300 000 kristittyä jakaantuu syntyperäisiin ja käännynnäisiin. Erityisesti käännynnäiset julkikristityt, lähetystyötä tekevät ja ne, joilla on läntisiä kristillisiä kontakteja, ovat syrjintä- ja jopa pidätysvaarassa, kertoo projektipäällikkö Arno Tanner.

Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan kristittyjen uskonnonvapaus toteutuu Iranissa erittäin huonosti. Yhteisöihin kohdistuva tarkkailu ja rajoitukset ovat lisääntyneet viimeisen kuuden vuoden aikana. Esimerkiksi persiankielisten jumalanpalvelusten pitäminen on tehty käytännössä mahdottomaksi, uusien jäsenten liittyminen toimintaan estetty ja seurakuntien työntekijöitä on pidätetty.

Iranin kristityt toimivat nykyään epävirallisten kotikirkkoverkostojen kautta samaan tapaan kuin esimerkiksi osassa Kiinaa. Viranomaisten kerrotaan tekevän ratsioita koteihin erityisesti isojen juhlapyhien aikana. Lisäksi viranomaiset painostavat kristittyjä luopumaan julkisesta uskonnonharjoittamisesta.

Iranin islamilaisen tasavallan hengellisenä johtajana toimii tällä hetkellä uskonoppinut eli ajatollah. Voimassa olevan käsityksen mukaan kääntyminen pois islamista on rangaistava kuolemalla. Islamilaisen sharia-lain mukaiset tuomiot ovat kuitenkin harvinaisia, osin lainsäädännön epämääräisyyden ja kansainvälisen painostuksen vuoksi.

Lue myös:

Syntiset hiustyylit ovat Suomessa arkipäivää

KMN kiittää Iranin ydinohjelmaa

Edellinen artikkeliTampereella rukoillaan rekan alle jääneen 11-vuotiaan puolesta
Seuraava artikkeliNäin onnistut ryhmän ohjaamisessa