Eri uskontojen edustajia kutsutaan jumalanpalvelukseen Ruotsissa

Viisi Tukholman tuomiokirkkoseurakunnan työntekijää kutsuu muiden uskontojen edustajia osallistumaan syksyllä Suurkirkon jumalanpalveluksiin. Taustalla on ajatus, jonka mukaan Jumalan luokse on useita teitä.

Kirjoittajat esittivät kutsunsa Dagens Nyheterin
kirjoituksessa (DN Debatt). Asiasta on kertonut myös Kyrkans Tidning. He muistuttivat, miten Uppsalan arkkipiispa Nathan Söderblom sai 90 vuotta sitten eri kirkkokuntien edustajat koolle Tukholmaan. Kokouksen merkitys ekumeeniselle liikkeelle on suuri. Vastaavankaltaisen yhteyden rakentamista toivottaisiin nyt myös eri uskontojen välille.

Kirjoittajat vetoavat myös katolisen kirkon Nostra Aetate -julistukseen ja sen ajatuksiin siitä, voiko eri uskonnoilla olla lopulta sama Jumala tai voiko olla monta tietä Jumalan luokse ja missä mielessä näin voidaan ajatella.

DN Debattin kirjoittajien joukossa on myös Tukholman tuomiorovasti Hans Ulfvebrand.

”Kyse on siitä, ymmärtääkö Ruotsin kirkko todella, kun on kulunut 90 vuotta Tukholman kokouksesta, Nathan Söderblomin sanojen syvyyden siitä, miten Jumalan luokse on enemmän kuin yksi tie… Uskaltaako kirkko julistaa ääneen, että juutalaiset, kristityt ja muslimit vaeltavat kohti samaa Jumalaa, kukin omalla tiellään, ja että me siksi voimme ja meidän pitää keskustella, oppia ja tukea toinen toisiamme hylkäämättä silti omaa uskonnollista traditiotamme”, tekstin kirjoittajat toteavat.

He kysyvät myös, miksei Ruotsin kirkossa oltaisi valmiita avaamaan seurakuntataloja muslimien rukouskäyttöön perjantaisin, jos muslimeilla ei ole omaa rukoustilaa.

Ruotsin kirkon arkkipiispa Antje Jackelén on ottanut kantaa kirjoitukseen Facebook-sivuillaan. Hän ei mene kirjoituksessaan yksityiskohtiin vaan painottaa enemmänkin yleisellä tasolla uskontodialogin tärkeyttä.

Edellinen artikkeliYle: Arkipyhät jakaa suomalaiset
Seuraava artikkeliArkkipiispa vetoaa poliitikkoihin kehitysyhteistyöleikkausten takia