Isis on taitava viestijä

Toisin kuin al-Qaida, Isis on onnistunut voittamaan puolelleen kansaa laajasti toiminta-alueillaan, sanoo terrorismitutkija Aaron Y. Zelin Washingtonin Lähi-idän instituutista. Zelin luennoi aiheesta tiistaina Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa Helsingissä.

Isis on myös paljon muuta kuin miltä se lännen mediassa näyttää. Kalifaatissa ei vain katkota päitä, vaan siellä rakennetaan uusia teitä, korjataan sairaaloita ja rakennetaan liikenneympyröihin suihkulähteitä. Kaupunkiarkkitehtuuria kehitetään ja kaupunkeihin pystytetään kylttejä isännän ottein.

– He haluavat viestittää, että ovat tulleet jäädäkseen, Zelin sanoo.

Yli 35-vuotiaiden tavoittamisesta Isis ei välitä, koska he kuolevat kohta kuitenkin, Zelin kärjistää. Propagandan tärkein kohderyhmä ovat 6–12-vuotiaat.

Henkilökohtaisten kontaktien luomisen lisäksi Isis on taitava verkkoviestijä, joka tuntee kohderyhmänsä. Toisin kuin al-Qaida, joka pitää pitkiä luentoja, Isis luottaa lyhyeen, toiminnalliseen, tarinalliseen ja huumorilla höystettyyn viestintään.

Se on taitava Twitterin käyttäjä ja tuottaa useita kymmeniä uusia sisältöjä eri medioihin joka päivä. Se uutisoi, keskustelee, trollaa, sotkee virallista itseään koskevaa viestintää ja lobbaa toimittajia.

Isisin vahvuus on myös sen omavaraisuus. Zelinin mukaan 95 prosenttia kalifaatin varoista tulee sen valloittamilta alueilta. Isis myy alueillaan tuotettua raakaöljyä alle markkinahintojen, kauppaa muinaismuistoja ja niiden väärennöksiä, tekee bisnestä mafian tyyliin, pyytää lunnaita kidnappaamistaan henkilöistä, verottaa vähemmistöjä, kerää palvelumaksuja esimerkiksi koulutarvikkeista ja käy nettikauppaa.

– Koska vain pieni osa Isisin tuloista on lahjoituksia, se on ideologisesti vapaa, Zelin sanoo.

Kuva: Isis julkaisee teknisesti korkeatasoista aikakauslehteä nimeltä Dabiq, joka ilmoittaa käsittelevänsä yhteyttä, yhteisöä, totuudenetsintää ja pyhää sotaa. Lehdessä julkaistaan kuvareportaaseja, ajankohtaisaineistoa ja tausta-artikkeleita.

Edellinen artikkeliTeemu Laajasalo vastaa vapaa-ajattelijoille: Eniten kasteenpesusta harmissaan fiksut ateistit
Seuraava artikkeliRadio Lastenmaa aloittaa toimintansa