Kehitysyhteistyön leikkaukset heikentävät syrjäytettyjen asemaa

Pipliaseurassa Suomen hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyön tukiin kohdistuvat Afrikassa tehtävään Laupias samarialainen -hankkeeseen Malawissa. Ulkoministeriön tuki Malawiin päättyy tämän vuoden lopussa, koska ulkoministeriö on joutunut keskeyttämään hanketukikierroksen pienille ja keskisuurille järjestöille.

Ulkoministeriö ja Suomen Pipliaseura ovat tukeneet Laupias samarialainen -hanketta Malawissa vuodesta 2010.

Afrikassa on edelleen tavallista, että hi-viruksen ajatellaan olevan Jumalan rangaistus. Ohjelman myötä hiv-positiivisten ihmisoikeudet ovat parantuneet. Hiv-positiivisten ja heidän omaistensa syrjintä ja leimaaminen kirkoissa on vähentynyt merkittävästi, ja pastorit antavat myös hiv-positiivisten osallistua ehtoolliselle. Myös seurakuntalaiset kutsuvat hiv-positiivisia yhteiseen pöytään ja auttavat eri tavoin avun tarpeessa olevia. Lisäksi ihmiset käyvät yhä enemmän testeissä.

Tukea hankkeelle on myönnetty kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Malawin Pipliaseuran pääsihteeri Clapperton Mayuni on kiitollinen kuluneesta kuudesta vuodesta.

Emme koskaan pitäneet tukea itsestäänselvyytenä, Mayuni sanoo.

Suomen Pipliaseuran ohjelmajohtaja Marleena Järviö kertoo, että viimeisellä kolmivuotiskaudella hankkeen kestävyyttä olisi vahvistettu edelleen.

Ensi vuoden toiminta Malawissa pohjaa jo tehtyihin suunnitelmiin, miten työ jatkuu ilman ulkoministeriön tukea. Malawissa on parin vuoden ajan pyritty huomioimaan näkövammaiset, ja tätä työtä olisi vahvistettu ja laajennettu seuraavan kolmen vuoden aikana. Eri tavoin vammaisten henkilöiden asema on erittäin heikko, ja siten heidän riskinsä saada hi-virus on moninkertainen muihin verrattuna.

Afrikassa hiv ja aids koskettavat jokaista. Ei ole perhettä, ystäväpiiriä, sukua tai työpaikkaa, jossa ei tunnettaisi hiv-positiivista tai aidsiin menehtynyttä.  Kirkot ovat avainasemassa syrjivien asenteiden poistamiseksi Afrikassa. Toisin kuin länsimaissa, Afrikassa ihmisten maailmankuva ja yhteiskunta muotoutuvat vahvasti uskontojen kautta.

Muut Suomen Pipliaseuran hankkeet Norsunluurannikolla, Burundissa ja Afrikan Pipliaseurojen hiv-työn toimiston kanssa jatkuvat nykyisten hankekausien loppuun.

Edellinen artikkeliGuardian: Temppeli-instituutti haluaa jalostaa punaisen vasikan
Seuraava artikkeliKeskitalo: ”Tasa-arvoinen katsomusopetus turvaa oppilaan vakaumusta tukevan opetuksen”