Askola mielenosoituksessa: Jeesus ei puhunut suomea

Lähtökohtaisesti kristitty on globaali kansalainen: Jeesus ei puhunut suomea eikä Luther tiennyt maastamme juuri mitään., sanoi piispa Irja Askola puhuessaan monikulttuurisuuden puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa Helsingin Kansalaistorilla.

Mielenosoitus oli järjestetty vastareaktiona kansanedustaja Olli Immosen Facebook-päivitykselle jossa hän kuvasi monikulttuurisuutta painajaiseksi.

”Monikulttuurisuus ei ole painajainen. Painajaisen sijaan meillä on unelma kaikille avoimesta Suomesta. Suomesta, joka ei sulje ketään pois. Kokoonnumme osoittamaan mieltä rasismia ja vihaa vastaan, ihmisarvon puolesta”, todetttiin mielenosoituksen Fcebook sivulla.

– Olen iloinen saadessani olla kanssanne täällä Kansalaistorilla; monikulttuurinen, avoin, tasa-arvoinen Suomi ei saa olla vain unelma, vaan todellisuus, jonka me tänne tullessamme tahdomme ja teemme, sanoi mielenosoituksessa puhunut piispa Irja Askola.

– Monikulttuurinen Suomi ei ole meidän sukupolvemme uusia idea. Kannattaessamme monikulttuurista Suomea, me liitymme Suomen menestystarinoihin – esi-isiemme ja esiäitiemme oivalluksiin. Suomen taide ja talouselämä on aina ammentanut kansainvälisestä vuorovaikutuksesta. Vieras ei ole ollut uhka, vaan mahdollisuus.

Askola kyysi, miksi kadottaisimme tämän suomalaisuuteen kuuluvan rikkauden?

– Kristittynä sanoudun irti vihapuheista ja pelkokuvista. Lähtökohtaisesti kristitty on globaali kansalainen: Jeesus ei puhunut suomea eikä Luther tiennyt maastamme juuri mitään.

– Kristittynä liityn ihmisoikeuksien puolustajiin ja uskontorauhan kannattajiin; toisen usko ei ole minun tai oman uskontokuntani uhka. Avoimuutemme ei voi kuitenkaan muuttua sellaiseksi sinisilmäisyydeksi, jossa väkivalta, naisten alistaminen tai ihmisten vaientaminen hyväksytään.

Askola sanoi haluavansa elää Suomessa, jossa ”tarvitsemme toisiamme, jossa kiinnostumme toisistamme, jossa aistimme toistemme haavat ja haaveet”.

Mielenosoituksessa puhuivat muun muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja (sdp), kolumnisti Maryan Abdulkarim, kansanedustajat Ozan Yanar (vihr), Eeva Biaudet (rkp) ja Paavo Arhinmäki (vas) sekä kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj (kok) Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Anna Puu, Anssi Kela, Maija Vilkkumaa, Atomirotta, Lännen-Jukka, Paleface, Jukka Poika, Tuure Kilpeläinen,Tuure Kilpeläinen ja stand up -koomikko Ali Jahanghiri.

Myös Suomen koripallomaajoukkue, Susijengi, oli paikalla. Ihmisiä Kansalaistorilla oli epävirallisen arvion mukaan noin 15 000.

Kuvissa Eva Biaudet, Ali Jahanghiri, Irja Askola ja Anna Puu sekä yleisöä. Kuvat: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliMarginaaliin työnnetty uskonto ei edistä vakaumusten rinnakkaiseloa
Seuraava artikkeliIsoskoulutuksesta saa lukiokurssin