Pettymyksen hetkellä

Suomen maajoukkueen taival jääkiekon MM-kisoissa päättyi eilen, kun se hävisi puolivälieräottelun Tshekille maalein 5–3. Kuortaneen urheiluopiston liikuntapappi Eeva-Liisa Helle kertoo, kuinka urheilija voi kääntää tappion voitoksi.

1. Peli täytyy ensin analysoida huolellisesti. Joukkueen pitää etsiä syyt tappiolle, jotta pelin jälkeen pelaajille ei jää jossiteltavaa. Analysointi on raakaa, mutta se kuuluu urheiluun. Omat virheet tulee tunnistaa, jotta niistä voi ottaa opiksi. Ulkopuolisten syyllisten etsiminen ei vie prosessia eteenpäin. Esimerkiksi tuomareita on helppo syyttää huonoista tuomioista, mutta lopulta pelaajat kuitenkin ratkaisevat ottelut.

2. Joukkuelajeissa vertaistuki on tärkeää. Pelaajien keskinäinen tuki auttaa vaikeina hetkinä eteenpäin. Ketään ei saa syyttää tappiosta tai jättää yksin. Valmentajan tehtävä on auttaa pelaajia saamaan itsestään paras osaaminen esiin, mutta suurin tuki tulee joukkueen sisältä. Myös katsojat voivat osoittaa tukensa. Todellista kannattamista on se, että omaa joukkuetta kannustetaan myös tappion hetkellä.

3. Lopuksi on hyvä laittaa asiat perspektiiviin ja tarkastella kokonaisuutta. MM-turnaus on pitkä matka, jonka pelaajat ja kannattajat ovat kulkeneet yhdessä. Matkan varrelta löytyy aina myös positiivisia asioita, joista on syytä iloita. Lisäksi on hyvä muistaa, että kyse on vain urheilusta. Maailma ei kaadu yhteen tappioon. Urheilijan palautuminen on tärkeää, sillä kesäharjoittelun alkuun ei ole kisojen jälkeen pitkä aika. Uusi kausi koittaa jälleen syksyllä.

Kuva: Jonathan Nackstrand / Lehtikuva / AFP

Edellinen artikkeliTakavuosien gospelsuosikki Heureka tekee paluukeikan
Seuraava artikkeliHvitträskin ikimetsää muisteltiin suruhartaudessa