Perjantaina pienissä häissä

Perjantai 15.5.2015 on päivämäärä, jonka varmasti muistaa. Hääpäivä on aina erityinen, mutta erikoiset päivämäärät houkuttelevat pareja alttarille muita päiviä enemmän.

Seurakunnissa tämä on otettu huomioon. Pieniä vihkitilaisuuksia vietetään perjantaina ympäri Suomea.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan pastorin Kirsi Kniivilän mukaan Vihille 150515 -tapahtuma on kaunis ja mutkaton tapa solmia avioliitto. Vanajan kirkossa vihitään päivän aikana 11 paria. Vieraita yhteen tilaisuuteen saa osallistua enintään 10.

– Monet kokevat isot häät kalliina ja työläänä. Kirkkohäät eivät kuitenkaan ole synonyymi suurille häille, Kniivilä toteaa.

Kirkollisten vihkimisten määrä on laskussa. Matalan kynnyksen vihkitilaisuudet ovat seurakuntien tarjoama vaihtoehto maistraattihäille. Tilaisuuteen kuuluu vihkimisen pakolliset osat, kuten kysymykset, rukous sekä avioliiton vahvistaminen ja siunaaminen. Lisäksi luetaan vähintään yksi Raamatun kohta ja lauletaan virsiä.

– Selvästi matalan kynnyksen vihkimisille on tilausta. Tapahtuman suosio yllätti ainakin minut, Kniivilä kertoo.

Vihittävien parien elämäntilanteet vaihtelevat. Mukana on nuoria pareja, joilla ei ole varaa suuriin hääjuhliin. Osa pareista taas on ollut jo pitkään yhdessä, mutta naimisiinmenoa on syystä tai toisesta lykätty.

Kirkkonummella vietetään perjantaina hääiltaa. Pyhän Mikaelin kirkossa ja Haapajärven kyläkirkossa vihitään illan aikana yhteensä neljä paria. Vihkimisen jälkeen seurakunta tarjoaa kakkukahvit hääparille ja heidän läheisilleen.

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan pastorin Johanna Siltalan mukaan kirkollisen vihkimisen voi suorittaa myös pienesti ja intiimisti.

– Avioliitto on jo itsessään suuri juhla. Kirkko tarjoaa tilaisuudelle komeat puitteet. Monille on tärkeää kuulla papin puhe ja saada liitolle Jumalan siunaus.

Matalan kynnyksen vihkitilaisuuksia järjestetään perjantaina myös Oulussa, Porissa ja Mikkelissä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkko vihki viime vuonna 11 713 paria

Edellinen artikkeli”Terapiakoulutus auttaa tilanteiden hahmottamisessa”
Seuraava artikkeliSeurakuntien vapaaehtoistyössä on yksi murhe