Hoitamattomien hautojen palauttaminen tulee seurakunnille kalliiksi

Hauta_kuulutus420

Helsingin Sanomissa, Länsiväylässä, Essessä ja Kyrkpressenissä julkaistu Espoon seurakuntayhtymän kuulutus on hämmentänyt lukijoita. Kuulutuksen sisältö on, että yksi sukuhauta palautuu seurakuntien hallintaan, koska hauta on jätetty hoitamatta eikä sitä ei ole kehotuksesta huolimatta kunnostettu. Kuulutus oli jo toinen samasta haudasta.

– Kalliiksi tulee ja lisäksi kyseessä on pitkä ja raskas prosessi, myöntää Espoon seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Leena Tonteri.

Tonterin mukaan tänään Helsingin Sanomissa julkaistu yhtä hautaa koskeva kuulutus on kuitenkin poikkeus, sillä yleensä kuulutukset koskevat paria-kolmeakymmentä hautaa kerrallaan. Nyt kyseinen tapaus haluttiin saada pois, kun Espoossa aletaan noudattaa nopeutettua menettelyä.

Nykyisellään siitä, kun puistopuutarhuri toteaa haudan olevan ilman asianmukaista hoitoa, ja asiasta lähtevät asianmukaiset kehotukset, ja sitä käsitellään asianmukaisissa elimissä, siihen kun hauta palautuu seurakunnalle, kuluu aikaa vähintään kolme vuotta.

Uudessa järjestelyssä prosessiin kuluvaa aika yritetään Espoossa puolittaa.

Yleensä noin puolet hoitokehotuksen saaneista järjestää hautojen hoidon. Lisäksi osa heistä, jotka ovat saaneet ilmoituksen esimerkiksi sukuhautansa palautumisesta seurakunnalle, herää vasta silloin, ja aloittaa neuvottelut asian järjestämiseksi.

Espoossa on seurakunnille palautuneita hautoja otettu uudelleen käyttöön viimeksi 1990-luvun lopussa. Leena Tonterin arvion mukaan lähivuosina on tulossa käyttöön muutamia kymmeniä tällaisia hautapaikkoja.

Edellinen artikkeliUlkosaamelaisille toivotaan kirkollisia palveluja
Seuraava artikkeliDosentti: Kirkolla ei ole oppia paholaisesta