Suomen luterilaisesta kirkosta kanneltiin oikeusasiamiehelle

Saksassa toimiva Rhein-Neckarin suomalainen seurakunta on tehnyt Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta tutkintapyynnön eduskunnan oikeusasiamiehelle. Seurakunta haluaa oikeusasiamiehen selvittävän onko kirkko menetellyt laillisesti kieltäytyessään järjestämästä jumalanpalveluksiin seurakunnan luottamusta nauttivaa suomalaispappia.

Papin ja seurakuntalaisten luottamuspulaksi kantelussa kuvattu kiista kärjistyi, kun Hannoverissa toimiva yhdistyspohjainen Suomalaisen kirkollisen työn keskus aikoi erottaa sen takia noin 200-jäsenisen Rhein-Neckarin seurakunnan jäsenyydestään. Saksalainen tuomioistuin esti päätöksen toimeenpanon muotovirheen vuoksi.

Tutkintapyynnön jättäneiden mielestä Suomen kirkko rikkoo perustehtäväänsä kieltäytymällä järjestämästä epäluottamusta nauttivalle papille sijaista noin neljään vuosittain järjestettävään jumalanpalvelukseen. Järjestely olisi toteutettavissa seurakuntalaisten mukaan helposti, sillä Saksassa toimii viisi suomalaispappia.

Seurakunnan mielestä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasiainneuvosto toimi vääriin jatkaessaan epäluottamusta nauttivan papin virkakautta, vaikka sitä vastusti Rhein-Neckarin seurakunnan lisäksi myös Freiburgin suomalainen seurakunta.

Suomalaiset papit ovat muodollisesti Saksan evankelisen kirkon työntekijöitä, mutta käytännössä heidän valinnastaan ja virkakausistaan päättää Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Työtä koordinoi Suomalaisen kirkollisen työn keskus, joka on Saksassa toimiva tukiyhdistys.

Suomen luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyön sihteeri Ilkka Mäkelä sanoo että vuosia jatkunut Rhein-Neckarin tapaus ”on toki kovasti tuttu”, mutta ettei halua kommentoida sitä tarkemmin, sillä hän ei ole saanut vielä oikeusasiamiehelle osoitettua selvityspyyntöä eikä ole tietoinen sen tarkasta sisällöstä.

Saksassa toimii 17 suomalaista seurakuntaa. Saksassa asuu noin 13 000 suomalaista.

Edellinen artikkeliSeta ja konservatiivit keskustelevat avioliitosta – paikallisseurakunnat ulkona


Seuraava artikkeliWHO: Muistisairaudet ja dementia etusijalle terveydenhuollossa