Oletko feministi? – Dagen nostaa esiin kirkollisen median naispäätoimittajat

Ruotsalainen Dagen-lehti kertoo, että Suomessa monen kirkollisia asioita käsittelevän median päätoimittajana on nainen. Lehti kysyy heiltä muun muassa, ovatko he feministejä.

Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä sanoo lehdelle, ettei ammattitaitoa, Luojan kiitos, pidetä enää sukupuolikysymyksenä.

Naisten viimeaikainen nousu päätoimittajiksi juontuu Kyrkpressenin päätoimittajan May Wikströmin mukaan siitä, että koko kirkko on yleensä ottaen naisistunut. Naiset ovat yhä aktiivisempia toimijoita miehiin verrattuna.

Sana-lehden vastavalitun päätoimittajan Heli Karhumäen mukaan naiset ovat hyvin esillä mediassa, mutta muutoin kirkossa suuri naisbuumi antaa vielä odottaa itseään.

Kukaan viidestä haastateltavasta ei ole kokenut syrjintää. Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamo sanoo saaneensa vahvaa tukea jopa naispappeuden vastustajilta.

Sen sijaan jotkut haastatelluista katsovat, että kristillisissä piireissä liikkuvilta naisilta ei ole tullut odotettua tukea. Jopa kateutta ja ilkeää hyökkäilyä on ollut havaittavissa. Mari Teinilä toteaa, että on ollut jopa naisia, jotka ovat halunneet painaa alas. Heli Karhumäki taas kokee saaneensa tukea naisilta vuosien aikana.

May Wikström kiinnittää huomiota siihen, että mikäli nainen epäonnistuu työssä, tämän ei välttämättä ole yhtä helppo löytää uutta työpaikkaa kuin miehen.

Dagen kysyy kaikilta naispäätoimittajilta myös sitä, ovatko he feministejä. Mari Teinilä vastaa olevansa. Hänen mukaansa tässä maailmassa on paljon tehtävää tasa-arvon ja ihmisoikeuskysymyksien saralla.

– Pohjolassa olemme melkein maalissa, vaikkakin meidän on taisteltava naisten ja miesten samapalkkaisuuden puolesta.

Askel-lehden päätoimittaja Pirjo Wesaniemi sanoo tulevansa feministiksi nähdessään, kun naisia sorretaan.

Heli Karhumäen mukaan naisten puolustaminen on hänelle niin itsestään selvää, ettei hänen tarvitse olla feministi. Hän ei pidä feministi-sanasta, koska se on hänen mielestään poliittisesti värjäytynyt vihervasemmiston suuntaan.

– En tapaa nähdä itseäni feministinä, mutta asenteeni on feministinen, Karhumäki kuvaa.

Dagen

Edellinen artikkeli”Huora” ei sovi virsikirjaan
Seuraava artikkeliTuontitavaraa taivastiellä