Kauko Röyhkä esiintyy kirkossa ensi kertaa

Rockmuusikko Kauko Röyhkä konsertoi kesällä Hailuodon kirkossa musiikin ja kirjallisuuden Bättre Folk -festivaaleilla.

Festivaalin promoottorin mukaan kyse on Röyhkän ensimmäisestä kirkkokonsertistaan. Kyseessä on myös festivaalin ainut kirkkokonsertti.

– Kirkko on uusi esiintymispaikka festivaalilla, ikään kuin ”plussaa” varsinaisen ohjelmiston lisäksi. Se on myös kädenojennus paikallisille, sillä varsinainen ohjelma on aika ”indie”, eikä välttämättä puhuttele suurinta osaa kantaväestöä, promoottori Aki Roukala kertoo.

– Hailuodon kirkko on harvinaisen ennakkoluuloton tapaus ja tunnettu myös kulttuuriohjelmistaan, kuten keikoista ja teatteriesityksistä. Paikallinen rovasti Timo Juntunen on kulttuurimiehiä, Roukala toteaa.

Tiettyä jännitettä konserttiin tuonee se, että Kauko Röyhkän on väitetty flirttailleen avoimesti satanismin kanssa 1990-luvulla.

– Ei siinä ollut kyse hätkähdyttämisestä, olin ihan oikeasti kiinnostunut okkultismista. En niinkään satanismista, vaikka luin vähän sitäkin. Se meni vain väärällä tavalla julkisuuteen, Röyhkä sanoi
Hymy
-lehdelle vuonna 2011.

Kauko Röyhkä tunnetaan myös kirjailijana. Bättre Folk -festivaalilla Röyhkä päättää itse ohjelmansa sisällön.

– Mitään ei kuitenkaan sensuroida, vaan artistilla on täydellinen taiteilijan vapaus valita ohjelmistonsa, Roukala toteaa.

Hailuodon kirkkoherra Timo Juntunen kertoo Kotimaa24:lle tuntevansa jonkin verran Röyhkän musiikkia ja seuranneensa tämän uraa.

– Olen ihaillut Röyhkässä sitä, miten hän on tehnyt itsestään taideteoksen vuosien ja vuosikymmenien varrella, Suomen oloissa aika ainutlaatuisen rock-genreen sijoittuvan taidekehityksen, hän sanoo.

Röyhkän esiintyminen kirkossa Juntusen mukaan osa luotolaisten luontevaa yhteistyötä kulttuurin saralla.

– Teemme paljon monipuolista kulttuuria musiikin ja teatterin keinoin. Sitä tehdään yhteistyössä hyvin avarasti. Röyhkä sijoittuu meidän tapaamme ja tyyliimme tehdä yhteistyötä. Odotan mielenkiinnolla. Hänellä on paljon musiikkia vuosien varrelta ja olen aika varma, että hän löytää hyvin sopivan kattauksen.

Bättre Folk -festivaali järjestetään 26.–28. kesäkuuta. Röyhkä konsertoi kirkossa 28.6.

Kuva: Kauko Röyhkän keikkamyynti / Nauska

Edellinen artikkeliPiispa Häkkinen saarnaa valtiopäiväjumalanpalveluksessa
Seuraava artikkeliHomoliittojen hyväksyminen repii Yhdysvaltojen presbyteerikirkkoa