Luottamus sairaalapappiin syntyy jatkuvasta läsnäolosta

Hengellisten työntekijöiden mahdollinen luopuminen työajattomuudesta tulee olemaan mielenkiintoinen haaste sairaalapapeille, toteaa Sairaalateologit ry:n uusi puheenjohtaja Annamari Simpanen Espoosta.

Häntä kiinnostaa kovasti esimerkiksi Meilahden seurakunnan hyvät kokemukset siitä, että myös kaikilla hengellisillä työntekijöillä on työaika. Tämä on parantanut merkittävästi pappien työssä jaksamista.

Viime torstaina kaksivuotiseen luottamustehtävään valittu Simpanen pitää ammattikuntansa yhtenä isona haasteena tasapainoilua työntekijän työssä jaksamisen ja asiakkaiden saaman hyvän palvelun välillä.

– Hätä ei aina tule virka-aikaan ja on välttämätöntä, että sairaalapapit ovat tavoitettavissa tarvittaessa myös myöhään illalla tai öisin. Työtilanteita ja asiakkaiden tarpeita on hyvin vaikea ennustaa. Keskiössä pitää olla aina seurakuntalainen eli meillä potilaat, omaiset ja sairaalan henkilökunta. Silti kannan sydämelläni myös sairaalapappien työssä jaksamista. Molemmista asioista on kyettävä huolehtimaan, Simpanen sanoo Kotimaa24lle.

Simpanen ei ole henkilökohtaisesti kuullut koskaan arvostelua kirkon läsnäolosta sairaaloissa. Hänen mukaansa sairaalapapit ovat osa potilaan kokonaisvaltaista hoitoa ja toimivat kaikessa potilaan ehdoilla. Potilaan vakaumusta kunnioitetaan ehdottomasti.

– Muistan lämmöllä hyviä kohtaamisia myös toisuskoisten kanssa. Tarjoamme kokonaisvaltaista henkistä tukea kaikille, jotka sitä haluavat. Olemme myös yhteyshenkilöitä toisten kirkkokuntien tai uskontojen edustajiin päin. Jos potilaana on vaikkapa muslimi tai juutalainen, joka haluaa keskustella oman seurakuntansa ihmisen kanssa, pyrimme järjestämään asian, Simpanen kertoo.

Annamari Simpanen toivoo, että kirkon erityisvirkojen kuten sairaalapapin virkojen arvo ymmärretään edelleen, eikä niitä vähennetä. Simpasen mukaan luottamus sairaalapappiin syntyy siitä, että hän on jatkuvasti läsnä sairaalan käytävillä.

– Jos joku pappi vain joskus piipahtaa sairaalassa, ei hänen hihaansa ole lainkaan niin helppo tarttua. Suomalaiset tuntuvat tarvitsevan tutustumista ja läsnäoloa, jotta pystyisivät avautumaan syvistä ja aroista asioista, Simpanen arvioi.

Sairaalateologit ry on Pappisliiton alaosasto. Puheenjohtajan keskeisenä tehtävänä on ylläpitää ja vahvistaa sairaalapappien kollegiaalisuutta sekä toimia yhteyshenkilönä jäsenistön ja pappisliiton välissä ja viestiä sairaalapappien kuulumisista ja heille tärkeistä kysymyksistä.

Edellinen artikkeliPääsiäinen, pesach ja easter – mistä pääsiäisen nimet tulevat?
Seuraava artikkeliMunat, tiput ja puput – Mitä löytyy symbolien takaa?