Viikon saarna: Papiksi ryhtyvä luopuu oikeuksistaan

Palmunoksien sijaan Janne Rauhala tarttuu palmusunnuntain saarnassaan Filippiläiskirjeen kenosis-hymniin (Fil. 2:5–11). Siinä kerrotaan, että Jeesus otti orjan muodon, alensi itsensä ja oli kuuliainen ristinkuolemaan asti.

– Aion saarnassani kysyä, mistä sinä olet valmis luopumaan ja onko aina syytä pitää kiinni omista oikeuksistaan. Joskus voi olla armeliaampaa luopua niistä, Rauhala pohtii.

Kristus tyhjensi itsensä jumaluudesta, koska Jumala tahtoi, että hänen armonsa saa käydä oikeudesta.

– Olen pohtinut paljon tätä oikeuden ja armon suhdetta. Armo sisältää luopumista. Myös papiksi ryhtyminen on tietynlaista omista oikeuksista luopumista armon vuoksi.

Rauhalan mielestä maailmassa on paljon tehtäviä, joissa oikeudenmukaisuus itseä kohtaan ei ole ensimmäinen asia.

– Esimerkiksi poliisi voi olla hyvästä syystä loukkaantunut, mutta hän ei voi antaa pahan olonsa tulla ulos kaduilla ja kahviloissa. Myös esimerkiksi palomiehenä, pappina ja hoitoalalla ihminen joutuu tekemään armollisia ratkaisuja sen sijaan että hän jyräisi oikeudenmukaisuudella.

Kun Janne Rauhala kävelee Loimaalla kadulla, siinä ei vastaantulijoiden mielestä tepastele kuka tahansa Janne, vaan kirkon edustaja ja hengen mies. Tämä on pastorin mielestä aivan oikein ajateltu.

– Maailma on täynnä sitä, että pidetään kiinni omista oikeuksista. Monesti se on ihan hyvä, mutta onko se aina hyvä? Rauhala kysyy.

Radiossa saarnattava perinteisesti

Janne Rauhala saarnaa sunnuntaina kello 12 Loimaan kaupunginkirkon messussa. Lähes kaikki messut lähetetään suorina paikallisesta Radio Melodiasta (MHz 91,8).

– Radiossa pitää olla selkeä, mutta sitä olen yrittänyt olla muutenkin. Radioitavan saarnan pitää myös olla perinteistä puhetta, näytelmää on näillä resursseilla turha yrittää radioida.

Rauhala suorittaa parhaillaan pastoraalikurssia, jolle osallistuu myös hänen kollegansa Marjaana Toiviainen Helsingin Kallion seurakunnasta. Toiviaisen pastoraalikurssilla pitämä esitelmä on pyörinyt pitkään Rauhalan mielessä.

– Jaamme maailmaa kahtia, meihin ja muihin. Toiviainen kysyi, olemmeko jatkuvasti puolustuskannalla, vai otammeko tosissamme sen, että on vain yksi Jumalan kansa. Paavalikin opetti, että ennen me olimme vieraita ja muukalaisia, mutta Kristuksessa kaikki ovat päässeet lähelle.

Rauhala on esitelmän kuulemisesta saakka pohtinut, mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

– Pitäisi oikeasti kutsua mukaan sellaisetkin ihmisryhmät, jotka ovat meidän mielestämme inhottavia.

Palmusunnuntain teeman, tekstit ja virret löydät täältä.

Selfie: Janne Rauhala

Edellinen artikkeliKaksi asiaa jotka turisti kirkossa kysyy
Seuraava artikkeliPääsiäisvaellus aukeaa twitterissä palmusunnuntaina