Vatikaani kaivoi esille oikeutetun sodan teologian

Vatikaani antoi viime viikon perjantaina YK:n ihmisoikeusneuvostolle julkilausuman Lähi-idän kristittyjen ja muiden vähemmistöjen puolesta yhdessä Venäjän ja Libanonin kanssa.

Pyhän istuimen mukaan voimankäyttö Isisiä vastaan on välttämätöntä, ellei kristittyjä ja muita vähemmistöjä voida muuten suojella sen järjestelmälliseltä väkivallalta.

Miksi lausunnon antoivat juuri Vatikaani, Venäjä ja Libanon yhdessä, yleisen kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola?

– Venäjä on mukana siksi, että se on perinteisesti pitänyt itseään Lähi-idän ortodoksikristittyjen suojelijana. Libanon taas on mukana sen vuoksi, että siellä kristityt ovat pitkän aikaa eläneet rinnakkain muslimien kanssa.

– Vatikaanin mukanaoloon vaikuttaa sen syvä huoli Lähi-idän kristittyjen ja muiden alueen kansanryhmien ihmisoikeuksista Isisin käsissä. Paavi Franciscus on puhunut virkakautensa aikana hyvin voimakkaasti Lähi-idän kristittyjen olemassaolon puolesta. Hän on selvästi saanut tarpeekseen siitä, että tilannetta ei ole yritetty korjata riittävästi.

Miten mahdollisessa aseellisessa väliintulossa olisi lausunnon mukaan edettävä?

– Siinä pidetään itsestään selvänä, että Isisin vastaisessa operaatiossa olisi mukana myös alueen muslimivaltioita ja että kaikki tapahtuisi YK:n turvallisuusneuvoston alaisuudessa. Lausunnon YK:n ihmisoikeusneuvostolle esitellyt arkkipiispa, pyhän istuimen pysyvä YK-tarkkailija Silvano Tomasi toivoo, että julkilausuma johtaisi suurempaan maailmanlaajuiseen humanitaariseen apuun alueen kristityille ja muille kärsiville ihmisryhmille. Jos väkivallattomat menetelmät eivät auta, YK:lla on velvollisuus toimia ja käyttää voimaakin.

Onko Vatikaanin valmius voimankäyttöön yllättävää?

– Katolinen kirkko on aiemmin ollut ehdottomasti voimankäyttöä vastaan. Esimerkiksi kumpikaan Yhdysvaltain johtama Persianlahden sota vuosina 1991 ja 2003 ei saanut hyväksyntää silloiselta paavilta, Johannes Paavali II:lta. Paavi Franciscus on sanonut, että voimankäyttö on sallittua epäoikeudenmukaista väkivallan käyttäjää vastaan.

Mitkä ovat katolisen kirkon teologiset pääargumentit voimankäytön puolesta?

– Vanhastaan kirkko on noudattanut oikeutetun sodan periaatetta. Sota on oikeutettu, jos siinä on kyse puolustautumisesta hyökkäystä vastaan ja jos hyökkäyksen voi varmasti odottaa johtavan vakaviin vaurioihin. Muiden keinojen hyökkäyksen estämiseksi on sitä ennen täytynyt osoittautua tehottomiksi. Lisäksi puolustussodalla täytyy olla realistiset onnistumisen mahdollisuudet, eikä se saa johtaa suurempiin tuhoihin kuin hyökkäys, jonka se pyrkii torjumaan.

Miten ajattelet islamilaisen maailman suhtautuvan Vatikaanin valmiuteen tarttua aseisiin Isisiä vastaan?

– Vatikaanissa tiedostetaan ja halutaan välttää se, että kannanotto voidaan muslimien keskuudessa nähdä todisteena lännen ristiretkimentaliteetista. Pelkään kuitenkin, että islamistien vastapropagandassa hyödynnetään juuri tällaista salaliittoajattelua.

Kuva: Veikko Somerpuro

Edellinen artikkeliLäskisirkus puolustaa elämäniloa
Seuraava artikkeliProfessori: ”Elämme ihmiskuvan muuttumisen aikaa”