AL: Juicen musiikki sai kanttorin eroamaan Tampereella

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Henri Hersta siirtyy Helsinkiin Töölön seurakuntaan Temppeliaukion kirkon kanttoriksi. Aamulehden mukaan ero johtuu erimielisyyksistä musiikkivalinnoissa tuomiorovasti Olli Hallikaisen kanssa.

Päällimmäiseksi syyksi on nostettu Hallikaisen suosimat Juice Leskisen musiikkiin pohjautuvat Juice-kirkot, joita Hersta ei sulata. Aamulehden mukaan erimielisyyksiä oli myös siinä, että Hersta ei mielestään saanut riittävän paljon vaikuttaa esimerkiksi häämusiikin valintoihin. Hersta ehti olla tehtävässään reilut pari vuotta.

Tuomiokirkossa on toinenkin kanttori, ja koko laajentuneessa Tuomiokirkkoseurakunnassa toimii yhteensä kuusi kanttoria.

– Keskustelimme Herstan kanssa paljon siitä, mikä musiikki sopii kirkkoon. En voi ottaa kantaa, johtuuko Herstan pois muutto näistä syistä, Hallikainen kertoo Kotimaa24:lle.

Kotimaa24 ei tavoittanut Herstaa kommentoimaan uutista. Aamulehden mukaan Hersta kokee, että kirkko on ennen kaikkea klassisen kirkkomusiikin tyyssija. Hän toivoo suurempaa luottamusta kirkkomuusikon erityisammattitaitoa kohtaan.

Juice-kirkot suosittuja

Tuomiokirkossa on järjestetty kaksi Juice-kirkkoa kahtena edellisenä syksynä. Ensimmäinen Juice-kirkko pidettiin heti Henri Herstan virkaan astumisen jälkeen. Tapahtuma oli jo valmiiksi suunniteltu hänen siirtyessään Tampereelle. Juice-kirkossa urkujen sijasta soi paikallisten muusikoiden bändi.

Juice-kirkot ovat Tampereella ja Juankoskella vetäneet kirkon täyteen väkeä. Tampereella paikalla oli noin 2 000 henkeä. Vähäosaisille kerätty kolehti tuotti Tampereella noin 8 000 euroa.

Juice oli Tuomiokirkkoseurakunnan jäsen suuren osan elämästään aina kuolemaansa saakka.

– Olemme hänen kotikulmillaan, joten on monia perusteita näihin tilaisuuksiin, Hallikainen sanoo Kotimaa24:lle.

Juice-kirkkoon on valittu lauluja, jotka kertovat rakkaudesta, toivosta, ja kaipauksesta. Hallikaisen mukaan kyseessä on eräänlainen kansanlaulukirkko, jossa musiikin teemoja täydentävät rukoukset ja raamatunjakeet.

– Juicen laulut puhuttelevat monia ja sopivat hyvin kirkkoon. Kansankirkossa pitää olla paikka myös tällaiselle musiikille, kun se ei sodi kirkon sanomaa vastaan. Palaute on ollut hyvin myönteinen, tuomiorovasti sanoo.

Hallikaisen mukaan Juice ei pilkkaa Jumalaa vaan korkeintaan ihmisen tärkeilyä ja halua omia totuus.

Syntisen virsiä lauletaan Tampereella jatkossakin. Tuomiokirkossa järjestetään loppukesästä Jaakko Heinimäen
Syntisten virsikirjan yleisölauluilta.

Juice-kirkossa syksyllä 2013 esiintyivät Kati Pellinen (vasemmalla), Heikki Salo, Mikko Alatalo, Costello Hautamäki, Juri Lindeman ja Eero Alatalo. Kuva: Hannu Jukola / Tampereen seurakuntayhtymä

Lue myös:

Juice pääsi sittenkin virsikirjaan

Kanttori Juice-kohusta: Muutan perhesyistä

Edellinen artikkeliSiirtoseurakunnat takasivat yhteiskuntarauhaa
Seuraava artikkeliBelgiassa luovutaan pakollisesta uskonnonopetuksesta