Rinne: ”Uskon sosialidemokratian ja kirkon veljeyteen”

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne puhui viikonloppuna Helsingin Herttoniemen kirkossa. Rinteen mukaan niin kirkossa kuin sosialidemokratiassa on kyse yhteisöllisyydestä, lähimmäisyydestä, yhteisvastuusta ja heikomman tukemisesta.

– Molemmat ovat olleet myös muutoksen ja uudelleenarvioinnin kohteena. Molempia repivät osin samat kysymykset nopeasti muuttuvassa maailmassa. Miten edistää kestäviä perusarvoja uudenlaisessa, monimuotoisessa maailmassa, uusin sanoin ja teoin joilla tavoittaa myös niitä ryhmiä jotka eivät perinteisistä liikkeistä paikkaansa löydä? Murroksen on kokenut niin perinteinen työväenluokka poliittisesti kuin seurakunta yhteisenä, kaikki kansalaiset tavoittavana hengellisenä kotina, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa sosialidemokraateilla ja kirkolla on myös yhteiskunnallinen tehtävänsä kirkastettavana. Hän sanoi seuranneensa ilahtuneena kirkon työtä muun muassa hyvinvointivaltion puolustamisessa ja yksinäisyyteen puuttumisessa.

– Väitän, että tämä kirkon työ näkyy myös tämän ajan sosialidemokratian tehtävässä.

Rinteen mukaan arkkipiispa Kari Mäkisen johtaman köyhyysryhmän tuore esitys osoittaa, että ”sosialidemokraatit ja kirkko seisovat rinta rinnan” taistelussa köyhyyttä, osattomuutta, yksinäisyyttä ja eriarvoistumista vastaan.

Rinteen mukaan hänen unelmansa tulevaisuuden sosialidemokratiasta lähestyy välittävän seurakunnan ideaalia.

– Ketään ei jätetä, kaikki ovat arvokkaita. Lähestymme rohkeasti kaikkia, kaikki ovat tervetulleita. Tässäkin mielessä koen, että sosialidemokratia ja kirkko lähestyvät toisiaan – niin henkisesti kuin toiminnallisesti.

Rinne sanoi, ettei Suomessa pidä antaa periksi markkinafundamentalistisille väitteille, ”joiden mukaan hyvinvointi pelastuu romuttamalla se rikkaiden veronalennuksilla ja työehtojen polkemisella”.

– Tässä työssä uskon sosialidemokratian ja kirkon yhteisiin tavoitteisiin, yhteistyöhön ja sanoisinko jopa veljeyteen.

Antti Rinne puhui Kristillisen sosialidemokraattien liitto ry:n liittokokouksen päätösjuhlassa Helsingin Herttoniemen kirkossa sunnuntaina.

Kokouksessa sekä sen yhteydessä järjestetyssä uskontorauhaa käsitelleessä seminaarissa puhuivat muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Liitolta julkilausuma

Kristillisten sosialidemokraattien liitto ry (Veljeysliike) on 1946 perustettu järjestö, jonka tavoitteeksi kerrotaan yhdistää kristillisesti ajattelevat sosialidemokraatit sekä pitää kristillisiä arvoja esillä sosialidemokraattisessa puolueessa.

Liitto hyväksyi julkilausuman 14.3.2015 Helsingissä pidetyssä liittokokouksessa. Se kehottaa eri tahoja järjestämään kautta maan paikallisia uskontojen välisiä tapahtumia ja ihmisten kohtaamisia. Liitto itse tulee toimimaan aktiivisesti eri yhteistyötahojen, muun muassa uskonnollisten yhteisöjen, USKOT-foorumin ja Työväen sivistysliiton kanssa tällaisen toiminnan edistämiseksi.

Kuva Lauri Kotila / valtioneuvoston kanslia

Edellinen artikkeliAurinkorannikon suomalaiselle seurakunnalle suurlahjoitus
Seuraava artikkeliIisalmessa piispansauva vaihtui selfiekeppiin