Puolueilla keskimäärin neljä maahanmuuttajataustaista ehdokasta

Eduskuntavaaleissa on keskimäärin neljä maahanmuuttajataustaista ehdokasta kahdeksaa eduskuntapuoluetta kohden, käy ilmi Kotimaa24:n selvityksestä.

Eniten maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita eli 5 puoluetta kohden on vihreillä, Vasemmistoliitolla ja SDP:llä. Kristillisdemokraateilla ja keskustalla on molemmilla 4 maahanmuuttajataustaista ehdokasta, RKP:llä on 3 ja Perussuomalaisilla 2.

Kokoomus ei anna tietoja maahanmuuttajataustaisista ehdokkaistaan.

– Emme erottele ehdokkaita heidän etnisen tai maahanmuuttajataustansa perusteella, Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve vastaa.

Kotimaa24:n oman selvittelyn perusteella kokoomuksella näyttäisi olevan 1 maahanmuuttajataustainen ehdokas Helsingin vaalipiirissä eli vähemmän maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita kuin millään muulla eduskuntapuolueella. Jos näin on, kahdeksan eduskuntapuolueen maahanmuuttajataustaisten ehdokkaiden keskiarvo on kuitenkin yhä 4.

Maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita on Kokoomus mukaan lukien eduskuntavaaleissa kaiken kaikkiaan 29. Eniten maahanmuuttajaehdokkaita on Helsingin vaalipiirissä (10), toiseksi eniten Uudellamaalla (5). Ehdokkaita on myös Varsinais-Suomessa (4), Kaakkois-Suomessa (2), Hämeessä (2), Savo-Karjalassa (2), Lapissa (1), Keski-Suomessa (1), Oulussa (1) ja Etelä-Pohjanmaalla (1).

Kotimaa24 kyseli sähköpostitse myös vertailutietoa tai arvioita viime vaalien 2011 maahanmuuttajataustaisten ehdokkaiden määristä. Kolme puoluetta vastasi.

Kristillisdemokraattien mukaan maahanmuuttajataustaisten ehdokkaiden määrä on pysynyt suurin piirtein samana. Vasemmistoliitolla oli vuoden 2011 vaaleissa 2 ehdokasta ja nyt 5. Vihreillä maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita oli vuoden 2011 vaaleissa 9 ja nyt 5.

Kahdeksalla eduskuntapuolueella on yhteensä noin 1583 ehdokasta. Heistä maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita on 1,83 prosenttia.

Edellinen artikkeliTS: Talvisodassa kaatuneiden nimet luettiin Tuomiokirkossa
Seuraava artikkeliJuha Hurme voitti Lause-Finlandian