Piispa ei yllättynyt Ylen kyselystä

Lapuan piispa Simo Peura ei yllättynyt Ylen kyselystä, jonka mukaan 58 prosenttia kirkolliskokousedustajista on sitä meiltä, että kirkon tulee siunata vain miehen ja naisen välinen avioliitto.

Peuran mukaan Ylen Ajankohtaisen Kakkosen kyselyssä vastausvaihtoehdot oli niputettu toisiinsa hieman hankalasti. Toisaalta kysyttiin tulisiko kirkon luopua vihkioikeudesta ja toisaalta erialisia suhtautumisvaihtoehtoja samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

– Tulos ei kuitenkaan yllättänyt. Minusta siinä näkyy kirkon linja ja 2010 tehdyn parisuhderukouspäätöksen yhteydessä annetut perustelut. Kirkko suhtautuu samaa sukupuolta oleviin pareihin kaikella kunnioituksella, mutta avioliittokäsityksessään pitäytyy miehen ja naisen väliseen liittoon.

Peura uskoo, että piispainkokous tulee antamaan lausunnon, kun joku tekee kirkolliskokoukselle esityksen vihkiä myös samaa sukupuolta olevat parit.

– Ihmettelen jos tällaista esitystä ei tule.

Viime kädessä asiasta päättää kirkolliskokous, sillä kyse on kirkkolain ja kirkkokäsikirjan muutoksista.

Peuran mielestä kirkollinen keskustelu samaa sukupuolta olevien parisuhteista rauhoittui vuoden 2010 rukouspäätöksen myötä.

– Mutta jos keskustelu kirkossa syttyy uudestaan, niin toivon että se pysyy asiassa, Peura sanoo.

Ylen kyselyn tulokset eivät olleet myöskään Ylen
Aamu-tv:

ssä
vierailleiden kisapapin Leena Huovisen ja kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon mielestä yllättäviä.

Keskitalo toivoi Peuran tapaan rakentavaa keskustelua kirkon vihkioikeudesta ja suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien avioliittoon.

– Kirkolla on tässä hirveän pitkä historia. Se ei voi yhtäkkiä vaan päättää, että pannaan nyt syrjään ne vanhat ajatukset ja otetaan uudet tilalle. Sen täytyy olla uskollinen omalle perinteelleen, Keskitalo sanoi Aamu-tv:ssä.

Edellinen artikkeliJihad sopii kukkakorttiin, Jeesus ei
Seuraava artikkeli12 askelta – näin tehdään hyvä messu