Järki johti professorin kannattamaan avioliittolakia

Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen kertoi maanantaina Kulttuurikeskus Sofiassa ortodoksipapeille, miten hänestä tuli tasa-arvoisen avioliittolain kannattaja.

Saarinen luennoi Helsingin ortodoksisen ja luterilaisen hiippakunnan yhteisessä avioliittoteologian seminaarissa. Tapahtuman juonsivat piispa Irja Askola ja metropoliitta Ambrosius.

Saariselta on juuri ilmestynyt parisuhdetta, avioliittoa ja rakkautta käsittelevä kirja Oppi rakkaudesta. Yksi merkittävä löytö Saariselle on rakkauden liittäminen kunnioitukseen ja hyväksymiseen. Tätä ei moni rakkauden teologiaa käsittelevä kirja noteeraa. Raamattu kehottaa jopa kilpailemaan toinen toisensa kunnioittamisessa.

Saarisen mukaan avioliitto perustuu puolisoitten väliseen yksimielisyyteen. Saarinen lisäsi, että konsensusajattelu sopii katolilaisillekin avioliiton sakramentaalisuuden rinnalla.

Kolme väitettä vastaan, kolme puolesta

Risto Saarinen kertoi esitelmässään, miten hän on asettunut tasa-arvoisen avioliittolain kannalle tai miten hän ainakin tällä hetkellä on sen kannalla. Tiivistetysti tähän on johtanut järkiperäinen pohdinta, ei siis esimerkiksi se, että hän olisi kokenut olevansa tuntemilleen homoseksuaaleille emotionaalisista syistä velkaa kannanmuutoksen.

– Olen ikään kuin vaistojani vastaan järjellä päätynyt tähän, Saarinen muotoili.

Hän kävi läpi kolme perustetta tasa-arvoista avioliittolakia vastaan ja kolme puolesta, nämäkin tosin vastaväitteineen.

Tasa-arvoista avioliittolakia vastaan ovat hänen mukaansa väitteet siitä, että perhe on luonnollinen yksikkö, ihminen on luotu mieheksi ja naiseksi ja se, että avioliittolain uudistaminen avaisi portit moniavioisuudelle.

Saarinen kuitenkin huomautti, että moniavioiset suhteet näyttävät olevan alkuperäisempiä. Hän totesi myös, että yhteiskunta suosii yksiavioisia suhteita. Ne ovat demokraattisia, koska siinä yhä useampi henkilö pääsee vaikuttamaan yhteisön luomiseen. Lisäksi ihmisen eheydelle voidaan nähdä hyväksi leimaantua vain yhteen ihmiseen.

Tasa-arvoista avioliittoa puoltavat Saarisen mukaan se, että erilainen avioesteiden poisto noudattelee luterilaisuuden pitkää linjaa, avioliiton päämääränä voidaan nähdä kumppanuus ja se, että tasa-arvoinen avioliitto edustaa syrjimättömyyttä ja ihmisoikeuksia.

Risto Saarinen puhui rakkaudesta Helsingissä Kulttuurikeskus Sofiassa. Kuva: Johannes Ijäs

Lue myös:

Professori: Ensitreffit alttarilla on ristiriidassa länsimaisen avioliittokäsityksen kanssa

Edellinen artikkeliYle: Vihkioikeus jakaa kirkolliskokousedustajat
Seuraava artikkeliJihad sopii kukkakorttiin, Jeesus ei