Tanskan suomalaisen kirkkoraadin puheenjohtaja: ”Isku tuli täysin yllättäen”

Pelko iskee aina välillä, sanoo Tanskassa vuosia asunut suomalainen. Kööpenhaminan terrori-iskuissa viime yönä ja tänä aamuna on kuollut kolme ihmistä.

Yksin liikkunut asemies iski lauantai-iltana sananvapautta käsitelleeseen tilaisuuteen Kööpenhaminassa. Siellä mahdollisena kohteena oli Muhamed-pilakuvista tunnettu ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks.

Ampumisen yhteydessä kuoli yksi tilaisuuteen osallistunut mies. Myöhemmin yöllä epäilty ampui synagogan edustalla rakennuksessa pidettyä tilaisuutta vartioineen nuoren juutalaisen miehen. Poliisit ampuivat epäillyn miehen sunnuntaiaamuna, kun tämä oli aloittanut tulituksen poliiseja vastaan.

Suomessa heti Kööpenhaminan tapahtumien jälkeen poliisit kohottivat valmiutta suojella juutalaisia kohteita.

– Isku tuli täysin yllättäen, kuulin siitä ylimääräisessä television uutislähetyksessä. Tiedämme kyllä, että poliisi on seurannut poliittisia ja uskonnollisia ääri-ilmiöitä estääkseen tämänkaltaisia tekoja, Tanskan suomalaisen seurakunnan kirkkoraadin puheenjohtaja Marja Silvonen-Hansen sanoo Kotimaa24:lle.

Silvonen-Hansen on asunut Tanskassa 37 vuotta.

– Näinä vuosina asenteet ovat muuttuneet kielteisemmiksi Tanskaan muualta muuttaneita kohtaan. Minä ajattelen kuitenkin niin, että kaikilla ääriliikkeitä edustavilla ihmisillä ajattelutapa on vääristynyt, eivätkä he edusta kuin omia pieniä ääriryhmiään.

Silvonen-Hansen arvelee, että kun Tanskassa asuvia suomalaisia kokoontuu seuraavan kerran tiistaina yhteen seurakunnan tapahtumaan, niin silloin viikonlopun tapahtumat nousevat päällimmäisiksi keskustelunaiheiksi. Tiistaina tapaamiseen osallistuu myös Tanskassa osa-aikaisesti toimiva pappi Satu Jörgensen.

– Järkyttävää, miten maailma on muuttunut. En kuitenkaan pelkää koko aikaa, vaikka etenkin joskus viime aikoina suurissa väkijoukoissa on hetkeksi saattanut nousta pelko mahdollisesta iskusta, Silvonen-Hansen sanoo.

Edellinen artikkeliKallion rippituolissa käynyt jo kymmeniä ripittäytyjiä
Seuraava artikkeliOpen Doors avaa toimiston Suomeen