Tutkija: Keskusta ensi kertaa puolustuskannalle

Eduskuntakeskuksen erikoistutkija Ville Pitkänen katsoo keskustan joutuneen ensi kertaa puolustuskannalle vaalitaisteluun liittyvässä asiassa. Tämän sai aikaan tänään julki tullut keskiolutlinjaus.

Asian uutisoi ensimmäisenä viihdelehti
Stara
. Se oli kiinnittänyt huomiota keskustan sunnuntaina netissä julkaistuun vaaliohjelmaan, jonka mukaan puolueen hallituksen tekemä alkoholipoliittinen linjaus on voimassa. Tästä linjauksesta puolestaan seuraisi keskioluen poistuminen kaupoista, kioskeista ja huoltamoilta.

Linjaus perustelee kantaa alkoholihaittojen torjumisella ja Alkon monopoliaseman turvaamisella. Näihin seikkoihin julkinen poliittinen keskustelu ei ole kulkeutunut, vaan on alettu puhua holhouksesta ja normien lisäämisestä.

– Kun tässä on paljon puhuttu, että keskusta voi oppositiopuolueena ja nykyisen hallituksen vaikeuksien kautta istua kädet ristissä, tämä on nyt varmaan ensimmäinen selkeästi negatiiviseksi kääntyvä keskustelu, vaalikampanjointiin perehtynyt tutkija Ville Pitkänen kommentoi Kotimaa24:lle.

Hän toteaa, että esimerkiksi sote-uudistus ja verotus voivat olla tavallisen kansalaisen näkökulmasta teknisiä ja vaikeasti seurattavia teemoja.

– Olutkysymys on konkreettinen ja jokainen voi kohdallaan miettiä, miten se vaikuttaa omaan elämään. Jokaisella on asiasta voimakas mielipide.

Antaa kilpailijoille lyömäaseita

Pitkänen ei uskalla ennustaa, miten keskiolut-keskustelu kenties näkyy keskustan kannatuksesta. Hän arvelee, että linjaus voi olla perinteisen keskustaäänestäjän keskuudessa paremmin hyväksyttävissä, mutta laajemmin se voi aiheuttaa ”jossain määrin liikehdintää”.

– Varmaan keskustelu tulee jatkumaan. Ehkä kilpailijat tulevat tästä hyötymään. Demareitten ministeri Susanna Huovinenhan esitti jonkin verran samankaltaista uudistusta noin vuosi sitten. Keskustelu sai hyvin samanlaisen käänteen silloin kuin nyt.

– Nyt on aidosti mielenkiintoista nähdä seuraavat mittaukset, onko tällä ollut jokin konkreettinen vaikutus keskustan kannatukseen. Edelleen heillä on melkein kymmenen prosentin kaula ja se on valtavan suuri.

Pitkänen kiinnittää huomiota myös siihen, että keskustan vaikuttajat ovat alkaneet ottaa etäisyyttä vaaliohjelmansa linjaukseen.

– On mielenkiintoista nähdä, miten keskusta tämän käsittelee ja millaisen kannan puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä ottaa. Käydäänkö puolueen sisällä keskustelu, miten tiukasti tähän halutaan sitoutua vai viedäänkö asiaa siihen suuntaan, että tämä on pikemminkin keskustelun avaus.

Muutama muukin asia on saanut keskustan avauksista viime aikoina muiden puolueiden edustajia heräilemään, esimerkiksi Sipilän Uutisvuodosta poisjääminen, reagointi naisten eurosta käytävään keskusteluun sekä ”kusitolppa”-kommentti, jossa oli kyse poliitikon työn arvostuksesta.

– Nämä yksittäiset kommentit ovat kuitenkin verrattain pieniä juttuja, joihin joku voi kiinnittää huomiota. Keskiolut-linjaus on mittaluokaltaan eri sarjaa, tämä ei ole yksittäisen toimijan lausunto vaan puolueen ajama poliittinen linjaus, Pitkänen katsoo.

Miten sitten muut puolueet pyrkivät vaalikampanjoissaan linjausta hyödyntämään? Pitkänen uskoo, että niiden intressissä on muun muassa kyseenalaistaa keskustan normien purkamisen ajatus, normitalkoot. Samoin puhetta syntyy siitä, miten linjaus vaikuttaisi esimerkiksi pienpanimoihin, kauppojen kannattavuuteen ja alkoholiverotukseen.

– Tietyllä tavalla tämä antaa kilpailijoille monenlaisia lyömäaseita.

Lestadiolaiskunnatkin nostettu jo esiin

MTV:n politiikan toimituksen esimies Timo Haapala nosti blogikirjoituksessaan esiin keskustan ja lestadiolaisuuden likeiset suhteet.

”Sosiaalinen media pursuaa jo aiheesta ja monella palautuvat mieleen ne keskustalaiset/lestadiolaiset kunnat, joissa oli tiukka keskiolutkielto vielä toistakymmentä vuotta sitten. Moni saattaa myös mietiskellä puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) uskonnollisen taustan vaikutusta asiaan”, hän kirjoitti.

Ville Pitkänen sanoo, ettei hän osaa ottaa tähän kantaa.

– En tunne Sipilän taustoja ja vakaumuksia niin hyvin. Ehkä tässä kohtaa kannattaa odottaa hänen oma kannanottonsa. Kun tämä on vaaliohjelmaan päässyt, tuskin tämä hänellekään yllätyksenä tulee. Kyse on varmaan enemmänkin siitä, minkä strategian keskusta valitsee. Lähteekö se näyttävästi puolustamaan tätä vai rupeaako pehmentämään kannanottoaan.

Sipilä ei kuulu vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen vaan pieneen rauhansanalaiseen suuntaukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Esa Österberg sanoi
Yle uutisille
tänään, että keskioluen poistaminen kaupoista ja sen laimentaminen prosentilla vähentäisi suomalaisten alkoholin kulutusta ja alkoholihaitat saataisiin laskusuuntaan.

Kansanterveydellinen puoli on yksi osa keskustelua.

– Jos keskusta lähtee asiaa voimakkaasti ajamaan, heidän on pakko tuoda asian kansanterveydellisiä puolia esiin. Sillähän tätä heidän linjauksessaan perustellaan, että suomalaiseen alkoholinkäyttöön liittyy ongelmia, Pitkänen katsoo.

Keskiolut ei ole kärkihanke

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä otti keskusteluun kantaa blogissaan tutkija Ville Pitkäsen haastattelun jälkeen. Sipilä toteaa muun muassa seuraavasti:

”Voin sanoa, että kaupassa myytävän oluen vahvuuden pienentäminen ei ole lähimainkaan Keskustan kärkihankkeita seuraavalla vaalikaudella. Emme tingi tavoitteestamme pienentää alkoholin aiheuttamia haittoja suomalaisille perheille ja yksilöille, mutta keinoista olemme valmiita keskustelemaan ja jopa niitä vaihtamaan.”

Sipilän kirjoitus
täällä

Edellinen artikkeliHelsingin synagogan turvatoimiin 100 000 euroa
Seuraava artikkeliEspoon papeilla eniten sivutoimilupia