Mormonikirkko tuomitsee homojen syrjinnän työmarkkinoilla – paitsi kirkossa

Yhdysvaltojen mormonikirkko tuomitsee homojen syrjinnän, mutta vaatii toisaalta itselleen oikeutta olla palkkaamatta homosuhteessa eläviä työntekijöikseen.

Tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon vanhin Dallin H. Oaks sanoi, että kirkko kutsuu lainsäätäjiä luomaan sellaisia lakeja, jotka takaavat uskonnonvapauden ja samaan aikaan suojelevat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Oaks huomauttaa, että vähemmistöjen oikeudet eivät nykyään aina toteudu esimerkiksi asuntoon, työhön tai julkiseen asiointiin liittyvissä kysymyksissä.

Kirkko kuitenkin korostaa, ettei sen oppi tai opetus ole muuttunut. Sen mukaan sukupuolisuhteet muiden kuin avioliitossa olevan miehen ja naisen välillä ovat vastoin Jumalan lakeja.

Kirkon vanhin Jeffrey R. Holland sanoi, että kirkko puolustaa uskonnollisten yhteisöjen oikeutta toimia oman uskonsa vaatimusten mukaisesti.

– Tähän sisältyy niiden oikeus opettaa uskonkäsityksiään virallisesti pidetyissä puheissa ja kirkon oppiluokissa, kertoa näkemyksistään avoimesti julkisuudessa, valita omat johtohenkilönsä ja pitää huolta jäsenistään vapaasti.

Edelleen Hollandin mukaan oikeuksiin sisältyvät ”työhön, nuhteettomaan käytökseen ja kelpoisuuteen liittyvät vaatimukset kirkon kouluissa”. Lisäksi kirkon omistamilla liikeyrityksillä ja muilla kirkkoon yhteydessä olevilla tahoilla täytyy olla ”toimintavapaus työllisyyteen liittyvissä kelpoisuusvaatimuksissa”.

Hollandin mukaan nämä oikeudet eivät rajoita seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Suomen mormonikirkko ei palkkaa homosuhteessa elävää

Suomen mormonikirkon tiedotusvastaava Risto Leppänen sanoo, että Suomen kirkolla ei ole asiassa omaa linjaa.

– Kirkko on sama kaikkialla maailmassa ja toimii samojen periaatteiden mukaan, hän sanoo.

Leppäsen mukaan homosuhteessa elävä ei voisi työskennellä kirkossa, mutta käytännössä kysymykseen ei ole törmätty.

– Kirkko edellyttää jäseniltään tiettyjä käyttäytymisnormeja ja käsittääkseni odottaa niitä myös työntekijöiltään.

– Ne kirkon jäsenet, jotka tuntevat viehtymystä johonkuhun samaa sukupuolta olevaan mutta pysyvät uskollisina kirkon opetuksille, voivat olla onnellisia tässä elämässä ja tehdä merkityksellistä palvelutyötä kirkossa.

Onko seksuaalinen suuntautuminen työasia vai yksityisasia?

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta sanoo, että uskonnollisissa yhteisöillä on joitain erityisoikeuksia rekrytointipäätöksiä tehtäessä.

– Silloin kun palkataan uskonnolliseen tehtävään, yhdyskunta saa noudattaa oman uskontonsa mukaisia periaatteita. Niitä ei ole lähdetty arvioimaan maallisen oikeuden nojalla.

Koskinen muistuttaa, että Suomessa toimii useita sellaisia uskonnollisia ryhmiä, jotka eivät palkkaa homosuhteissa eläviä työntekijöikseen tai naisia tiettyihin tehtäviin. Asiaa ei kuitenkaan käsitellä oikeudessa ennen kuin joku riitauttaa sen.

Koskisen mielestä pienten uskonnollisten yhteisöjen toimintatavat tulisi rinnastaa valtakirkkoon, joka Suomessa on evankelis-luterilainen kirkko.

– Valtakirkossa on lähdetty siitä, että seksuaalinen suuntautuminen ei saa vaikuttaa palkkaamiseen, sillä se on yksityisyyttä koskeva asia, Koskinen sanoo.

Mormonikirkon tiedote

Edellinen artikkeliKanttorikuoro eläytyy Johannes-passioon
Seuraava artikkeliKaleva: Entiselle kirkkoherralle ja lapsityönohjaajalle vaaditaan sakkoa työturvallisuusrikoksesta