Alle viidennes suomalaisista muslimeista kuuluu islamilaisiin yhdyskuntiin

Suomessa on arviolta 60–65 000 muslimia, mutta heistä vain pieni osa kuuluu islamilaisiin yhdyskuntiin. Vuoden 2013 lopussa rekisteröityihin islamilaisiin yhdyskuntiin kuului yhteensä 11 125 ihmistä eli noin 17–19 prosenttia kaikista Suomen muslimeista.

Suomen islamilainen neuvosto muistuttaa verkkosivuillaan, että liittyminen kannattaisi.

Neuvoston varapuheenjohtajan Pia Jardin mukaan liittymisestä olisi hyötyä niin yhdyskunnille kuin liittyjälle itselleenkin. Mitä enemmän yhdyskunnilla on jäseniä, sitä helpompi niiden on esimerkiksi hakea erilaisia tukia. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää valtionavustusta rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille niiden jäsenmäärän mukaan.

– Toki jos ihmiset olisivat enemmän rekisteröityneet, voisimme saada enemmän rahoitusta esimerkiksi lasten ja nuorten toiminnan järjestämiseen, Jardi sanoo.

Eräs merkittävä syy liittyy Jardin mukaan hautausten suunnitteluun. Hautaustoimilain mukaan vainajan ruumista ja tuhkaa tulee käsitellä vainajan tahtoa ja katsomusta kunnioittavalla tavalla. Kuuluminen johonkin uskonnolliseen yhdyskuntaan olisi selkeä osoitus vainajan tahdosta.

Jardin mukaan muslimivainajaa tulisi käsitellä kuten elävää muslimia: hänen tulee olla peitettynä myös pesun aikana eikä häntä saa käsitellä kovakouraisesti. Vainaja tulisi haudata pian, mieluiten saman päivän aikana. Lisäksi hänet pitäisi haudata käärinliinoissa mieluiten ilman arkkua. Tosin Suomessa muslimit haudataan Jardin mukaan usein arkussa, sillä haudat ovat syviä ja vainajan laskeminen ilman arkkua on hankalaa.

Aina tapoja ei noudateta. Jardi kertoo esimerkkinä tapauksesta, jossa vanhemmat hautasivat perheen muslimiksi kääntyneen lapsen kristillistin menoin. Vainaja ei kuulunut kirkkoon, muttei toisaalta mihinkään islamilaiseen yhdyskuntaankaan.

– Jos vainajalla on omaisia, jotka eivät ole muslimeita, riippuu heidän moraalistaan, miten he toimivat siinä tilanteessa.

Suomeen islamilaisista maista muuttaneiden muslimien keskuudessa hämmennystä on aiheuttanut se, miten uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi voi rekisteröityä ja miksi niin pitäisi ylipäänsä tehdä.

– Islamilaisissa maissa systeemi on erilainen. Ihmiset eivät ole tottuneet siihen, että pitää rekisteröityä jonkun tietyn yhdyskunnan jäseneksi.

Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliPäivämies etsii päätoimittajaa
Seuraava artikkeliPorvoon piispa Björn Vikström on liiankin kiltti älykkö