”Ammattiauttajien rinnalle tarvitaan jatkossa yhä enemmän vapaaehtoisia”

Tilastokeskuksen mukaan jo lähes 700 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella. Pahiten köyhyys koettelee yhden huoltajan lapsiperheitä ja työelämän ulkopuolelle jääneitä, pitkään perusturvan varassa eläneitä yksinäisiä ihmisiä.

Yhteisvastuu kerää tänä vuonna varoja Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnan laajentamiseen. Keräysjohtaja Tapio Pajusen mukaan nykytilanteessa vapaaehtoistoiminta on käytännössä ainoa mahdollinen keino parantaa palveluja.

– Ammattiauttajien rinnalle tarvitaan jatkossa yhä enemmän vapaaehtoisia, jotta hädässä olevien avunpyyntöihin pystytään vastaamaan, Pajunen sanoo.

Tämän vuoden keräyksen esimies, Espoon piispa Tapio Luoma, on samaa mieltä.

– Yhä pitenevät leipäjonot tuovat näkyväksi sen, etteivät yhteiskunnan normaalit tukiverkot riitä turvaamaan ihmisten toimeentuloa. Tässä tilanteessa meidän täytyisi ymmärtää, miten kovasti tarvitsemme toinen toisiamme, Luoma sanoo.

– Tekijälleen vapaaehtoistyö antaa hyvää mieltä, sisältöä elämään sekä sosiaalisia kontakteja.

Suurella Sydämellä saattaa yhteen avun tarvitsijat ja auttajat. Vapaaehtoisten lisäksi toiminnassa on mukana ammattiauttajia. Yhteisvastuuvaroin Suurella Sydämellä -toimintaa laajennetaan koko maahan, jotta yhä useampi ihminen voisi saada tarvitsemaansa apua ja tukea. Keräysvaroin tehostetaan myös uusien vapaaehtoisten rekrytointia ja koulutusta. Suurella Sydämellä -toimintaa koordinoi Kirkkopalvelut ry.

Haitissa autetaan lapsia kouluun

Yhteisvastuun kansainvälinen keräyskohde on tänä vuonna Haiti. Haitissa vähemmän kuin neljä viidestä lapsesta aloittaa koulun ja yläasteelle jatkaa enää neljännes nuorista. Valtaosa kouluista on yksityisiä ja koulumaksut niin korkeita, ettei köyhillä perheillä ole mahdollisuutta kustantaa lastensa koulunkäyntiä.

Yhteisvastuun tuella Haitiin rakennetaan tulevina vuosina uusia kouluja, joihin köyhimpienkin perheiden lapsilla on mahdollisuus päästä opiskelemaan. Koulut on suunniteltu kestämään maanjäristyksiä ja hirmumyrskyjä. Koulujen rakentamisen ohella Haitissa kehitetään koulujen hallintoa ja opetuksen laatua. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuu on Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Kuva: Minna Elo

Edellinen artikkeliHuutonetin perustaja kirkon verkkoviestintäpäälliköksi
Seuraava artikkeliLähetysseura osallistuu Educa-messuille