Kantelupukki.fi-sivustolle voi ilmiantaa koulujen uskonnollisia tilaisuuksia

Uusi verkkopalvelu kannustaa ilmiantamaan kouluja ja päiväkoteja, joissa ei noudateta lakia uskonnollisten tilaisuuksien osalta. Kantelupukki.fi-sivustolla kerrotaan, miten koulujen ja päiväkotien tulisi lain mukaan toimia ja mitä voi tehdä, jos lakia ei noudateta.

Sivuston kautta vanhemmat voivat lähettää oppilaitoksiin viestejä anonyymisti. Lisäksi Kantelupukki voi tehdä vanhempien puolesta kantelun aluehallintovirastoon.

Sivuston takana on Helsingin ja Tampereen Vapaa-ajattelijat sekä Uskonnottomat Suomessa ry. Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtajan Petri Karisman mukaan kaikki koulut eivät noudata Opetushallituksen ohjeita uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä.

– Kun järjestetään uskonnollinen tilaisuus, ei järjestetä samanarvoista ja mielekästä toimintaa niille, jotka jäävät pois sieltä. Toiseksi oppilaille ja oppilaiden vanhemmille ei riittävän tarkkaan tiedoteta, jos uskonnollisia tilaisuuksia on tulossa. Kolmanneksi kouluissa ei tiedosteta sitä, mikä on uskonnonharjoittamista.

Karisma nostaa esimerkiksi tamperelaisen Annalan koulun joulujuhlan viime syksyltä. Juhlaa suunniteltiin järjestettäväksi todistustenjakoineen Tampereen Tuomiokirkossa, mutta suunnitelmasta luovuttiin sen jälkeen, kun Opetushallitus oli ohjeistanut koulua.

Karisman mukaan anonyymia kantelusivustoa tarvitaan, jotta kenenkään ei tarvitse pelätä leimautuvansa.

– Monet eivät halua omaa nimeään julki, Karisma sanoo.

Edellinen artikkeliSeurakuntien yhteistyö päättyi näkemyseroon samaa sukupuolta olevien parisuhteista
Seuraava artikkeliPapit etsivät puolisoa ruotsalaisessa tosi-tv-sarjassa