Vatikaanilta ohjeet Maria-ilmestysten tunnistamiseen

Maria_patsas

Lyhyissä ohjeissa käydään ensin läpi kriteerit, joilla ilmestyksiä arvioidaan. Positiivisia merkkejä ilmestyksen aitoudesta ovat esimerkiksi sen kokeneen henkilön rehellinen luonne ja kuuliaisuus kirkon auktoriteetteja kohtaan, negatiivisia taas esimerkiksi näkijän mielenterveyden ongelmat ja ilmestykseen liittyvät kielteiset lieveilmiöt. Ilmestysten sisältöä kehotetaan myös arvioimaan suhteessa katolisen kirkon oppiin.

Ohjeissa kerrotaan myös, miten paikallisten auktoriteettien pitää toimia, jos ilmestykset todetaan aidoiksi tai jos niiden ympärille kehittyy palvontakultti. Vatikaanin ohjeet korostavat tilanteen seuraamista ja varovaista etenemistä, mutta myös kirkon tiukkaa väliintuloa tarvittaessa.

Mariaaniset ilmestykset ovat herättäneet katolisen kirkon huomion esimerkiksi Bosnia ja Hertsegovinan Medjugorjessa, johon on 1980-luvulta lähtien saapunut tuhansittain pyhiinvaeltajia ihmettelemään erikoisia valoilmiöitä. Neitsyt Marian on sanottu ilmestyneen toistuvasti kuudelle ihmiselle kylässä, ja häneen yhdistetään alueella myös parannusihmeitä. Katolinen kirkko on suhtautunut ilmiöihin toistaiseksi torjuvasti. Vuonna 2010 paavi Benedictus XVI nimitti komission tutkimaan Medjugorjen tapahtumia. 

Lue arviointiohjeet täältä

Asiasta uutisoi muun muassa Religion News Service

Edellinen artikkeliOrtodoksien opiskelijalehti nettiversioksi
Seuraava artikkeliKirkon musiikkijuhlat 2016 Helsingissä