”Kristinusko useimmille kuin noutopöytä”

Hufvudstadsbladet205

Useimmat suomalaiset suhtautuvat kristinuskoon kuin noutopöytään, josta valitsevat itselleen sopivaa syötävää, kirjoittaa Huvfudstadbladetin kolumnissaan Kotimaan entinen päätoimittaja Olav S. Melin. Hän kirjoittaa myös Suvivirrestä.

Melin muistuttaa, että valtaosa suomalaista hyväksyy Suvivirren osaksi perinnettä, jota koulun on hyvä ylläpitää.

”Vaikka suomalaiset tuoreen tutkimuksen mukaan suhtautuvat myönteisesti kristilliseen kulttuuriperinteeseen kouluissa, ei se tarkoita, että he ovat kaiken sen takana mitä kirkko opettaa”, Melin kirjoittaa.

”Kohtuullinen tulos tutkimuksesta on, että useimmille kristillinen usko on kuin noutopöytä, josta valitaan itseä eniten miellyttävä. Kohtuuton lopputulos puolestaan on, että uskonnon pitäisi olla yksityisasia. Suvivirsi on merkittävä ilmaus kulttuurista ja osoittaa että uskonto ei ole yhteiskunnassa vain yksityisasia.

Melin kirjoittaa, että vaikka koulu on valtiollisesti säädelty, se on osa yhteiskuntaa.

”Sekulaari valtio ei automaattisesti tarkoita että yhteiskunta on sekulaari. Jos ja kun valtion on oltava sekulaari, niin yhteiskunnassa voi ja saa vapaasti olla uskontoon ankkuroituneita perinteitä.”

Kolumni 29.5. ilmestyneessä Hufvudstadsbladetissa. Melin työskentelee suomenruotsalaisessa ajatushautomo Magmassa, jossa hän vastaa yhteiskunta- ja mediasuhteista.

Edellinen artikkeliSuomalaiset hakevat jumalanpalveluksesta tunnekokemuksia
Seuraava artikkeliVapaakirkko epäonnistunut tavoitteissaan