Eri uskontojen edustajat kokoontuvat meditaatioihin Kampissa

Helsingin Kampin kappelissa on järjestetty jo puolentoista vuoden ajan yhteismeditaatioita. Hetkiin ovat tervetulleita niin eri uskontojen edustajat kuin vaikkapa ateistit. Horisontti-ohjelma toi asian julkisuuteen.

Yle Radio 1:n ohjelmassa asiasta oli kertomassa kirkkohallituksessa työskentelevä uskontodialogin asiantuntija Pekka Yrjänä Hiltunen, joka on yhteismeditaation vastuullinen.

Hän kertoo, että yhteismeditaatiolaiset ovat kokoontuneet kerran kuussa. Kampin kappelitilassa istutaan tunti, jolloin toiset meditoivat ja toiset rukoilevat. Puheita ei ole. Kahvilassa vaihdetaan tämän jälkeen ajatuksia. Keskustelussa voi olla katsomuksellisesti sitä mikä kukin on, konsensukseen ei pyritä.

Miksi asia tulee julki vasta nyt. Varmasti ainakin osin siksi, että yhteismeditaatio voisi herättää myös pelkoja ja ennakkoluuloja.

– Yksi pelkohan on, että harrastetaan synkretismiä, pluralismia tai uskontojen yhdistämistä. Minun kohdallani se ei ole sitä. Jos uskontoja tuntee, en millään keksi miten ne olisivat samaa, Pekka Yrjänä Hiltunen pohtii.

Vievätkö siis kaikki uskonnot samaan päämäärään?

– Minä ajattelen, että ei. Jos kysyy uskonnoilta, ne asettavat eri lailla päämäärän. Pitää kunnioittaa uskontoja, jos mä väitän, että ne vievät samaan päämäärään, olen perustanut juuri uuden oman uskontoni. Kaikki yritykset yhdistää uskontoja ovat historian kuluessa osoittautuneet uudeksi uskonnoksi, Hiltunen vastaa.

– On jotenkin levollista pitäytyä kristinuskoon ja samalla tunnustaa, että ihmiset jäsentävät maailmaa eri tavalla. Mikäli kristinuskolla on mitään universaalia merkitystä, niin sen pitää pystyä kommunikoimaan kaikkien traditioiden kanssa.

Horisontti lähetettiin Yle Radio 1:lle sunnuntaina 21.12. Se on kuultavissa Yle Areenassa täällä. Lähetyksessä puhutaan myös neitseestä syntymisestä ja kuullaan aikuisena kirkkoon liittyneiden tarinoita.

Edellinen artikkeliAmerikkalaiset uskovat vahvasti joulukertomukseen
Seuraava artikkeliKatso Kirkkojen maailmanneuvoston joulutervehdys