Kolme tapaa tarkastella kirkon kahtiajakoa

Seurakuntavaalien jälkeen mediassa puhuttiin kirkon muuttumisesta konservatiiviseksi vain pääkaupungissa juhlivat liberaalit. Tätä kahtiajakoa perinteisiin ja uudistusmielisiin voidaan mitata ainakin kolmella eri tavalla, kertoo Kotimaa.

Yksi tarkastelun välineistä on Kotimaa Oy:n Jäsen 360° -analyysi, jossa suomalaiset on luokiteltu asenteiden ja elämäntapojen perusteella neljään pääryhmään: irrallisiin, maltillisiin, uskollisiin ja avomielisiin. Liberaaleiksi määritellään irralliset ja avomieliset, konservatiivisiksi maltilliset ja uskolliset.

Tämän jaon perusteella 20 prosenttia koko maassa valituista luottamushenkilöistä edustaa irrallisia. Maltillisia on 25 prosenttia, avomielisiä 14 prosenttia ja uskollisia 41 prosenttia.

Toinen tapa hahmottaa jakoa liberaaleihin ja konservatiiveihin on tarkastella vaaleja varten rakennetun MTV:n vaalikoneen vastauksia. Vaalikoneessa kysyttiin ehdokkaiden kantaa esimerkiksi naispappeuteen ja samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

Konservatiivien ja liberaalien kannatusta voidaan arvioida myös tarkastelemalla vaaleissa menestyneitä ehdokaslistoja. Tosin tämän tarkastelun tekee haastavaksi ehdokaslistojen kirjavuus.

Lue lisää konservatiivi-liberaali kahtiajaosta 20.11. ilmestyneestä Kotimaasta.

Edellinen artikkeliPappi luottamushenkilönä – kirous vai siunaus?
Seuraava artikkeliUutta tietoa evakkoon lähteneistä seurakunnista